Regeringen kritiseras för beredskapen för skogsbränder - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

MSB ville se tidigare åtgärder mot bränder: ”Hade fungerat ännu bättre”

Skogsbrand i Sala.
Skogsbrand i Sala. Foto: Fredrik Persson/TT

Förutsättningarna för att bekämpa årets bränder hade varit bättre om regeringen agerat snabbare för att förbättra beredskapen.  

Det anser Jan-Åke Björklund, som utrett den kommunala räddningstjänsten, och MSB. 

– Nu får det inte gå mer tid. Det handlar om att tvinga kommunerna in i samverkan, säger Jan Wisén, biträdande avdelningschef MSB.

Den stora skogsbranden i Västmanland i juli-september 2014 krävde ett liv och förstörde cirka 13.100 hektar mark.

Flera utredningar gjordes med anledning av branden, bland annat Skogsbrandutredningen. Men under det pågående arbetet ändrade regeringen direktiven, man tog bort kravet på att föreslå förbättrande åtgärder inför framtiden. Utredaren Aud Sjöqvist skriver i slutredovisningen: 

”Under utredningsarbetet har dock behovet av vissa sådana åtgärder blivit särskilt tydliga, varför det i vart fall ur ett medborgarperspektiv finns skäl att här framhålla dessa”.

– Utredaren pekar på flera brister. Nu ska vi gå vidare med förbättringsåtgärder, så att vi kan hantera framtida olyckor på ett bättre sätt, lovade dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) när han tog emot utredningen i mars 2015. 

I stället beställde regeringen en rapport från krisberedskapsmyndigheten MSB som bland annat resulterade i åtta förslag på åtgärder för regeringen att vidta för att stärka krisberedskapen.

Enligt MSB har hälften av deras förslag till regeringen inte påbörjats, två har inletts och två är nästan helt genomförda. Dessa två sista ledde till ytterligare ett utredningsuppdrag våren 2017: Räddningstjänstutredningen.

– Skogsbrandutredningen ledde inte till något. Man tog bara emot den men gjorde inget särskilt, den ledde inte till något lagförslag, säger Räddningstjänstutredningens utredare Jan-Åke Björklund, tidigare regiondirektör i Västra Götaland, statsdirektör i Västerås och förbundsdirektör vid Svenska kommunförbundet.

Han lämnade sina förslag på justitie- och inrikesminister Morgan Johanssons bord i juni. Björklund är övertygad om att hans förslag hade förbättrat förutsättningarna inför sommarens skogsbränder – om de hade funnits på plats. 

Bland annat hade MSB haft ett tydligare ansvar för de resurser som ska fördelas till de olika bränderna. 

– Nu har de varit duktiga och tagit tag i det i alla fall men då hade det varit ännu lättare. 

– Jag vet inte om det hade gått fortare men då hade det garanterat funnits en beredskap och en systemledning som från början kunde trycka på knappen.  

Björklund säger att Morgan Johansson vill se åtgärderna på plats 1 januari 2020. 

– Jag hade förslagit ett halvår senare men han ville ha det direkt. Det här är förstås politiskt intressant nu. 

Jan Wisén, biträdande avdelningschef MSB, välkomnar utredningens slutsatser. Men precis som Jan-Åke Björklund anser han att arbetet med att bekämpa den här sommarens bränder hade varit mer effektivt om förslagen redan hade genomförts. 

– Om många av de sakerna som föreslås hade varit på plats nu så tror vi att det hade fungerat ännu bättre i dag, inte minst när det gäller ledning och samverkan.

– Nu får det inte gå mer tid. Det handlar om att tvinga kommunerna in i samverkan. 

– Man kan inte hålla på som egen kommun att driva ledning. Det var erfarenheterna från 2014 och det är erfarenheterna även den här gången. Kommunerna, även de stora, är för små för att kunna leda sådana här insatser över tid.

Ett annat förslag som ingick i MSB:s egen rapport är tydligare direktiv till myndigheterna inför inköp av till exempel helikoptrar eller flygplan. Efter branden 2014 är det fortfarande bara Försvarsmakten som skaffat krokar för vattenfällning, enligt Wisén.

– När till exempel Sjöfartsverket anskaffar nya helikoptrar gör de det utifrån sitt uppdrag som handlar om sjöräddning, inte att släcka skogsbränder. Vi tycker att regeringen ska bestämma att när statliga myndigheter skaffar utrustning så måste de väga in krisberedskapsperspektivet och om det är utrustning som kan användas i ett bredare perspektiv.

Enligt en källa inom MSB har det i vissa frågor inom räddningstjänst och beredskap saknats tillräcklig kunskap på justitiedepartementet vilket gjort att regeringen haft svårt att utfärda tydliga direktiv till myndigheterna som i stället tillåts tolka direktiven. 

– Direktiven har inte lett till att räddningstjänsterna utbildat och rustat sig för stora bränder som vi upplevt i år. Ett klart misslyckande, säger källan. 

MSB:s generaldirektör Dan Eliasson listade i en intervju med DN förra veckan de viktigaste lärdomarna efter 2014: myndigheterna är snabbare med att agera men också med att begära internationell hjälp. Och att MSB den här gången tagit på sig ledarrollen. 

– Vi har inget formellt mandat att leda verksamheten men en sak som jag hoppas jag själv bidragit med är att vi från förra tisdagen, (den 17 juli, reds. anm) var överens i vår myndighet om att agera som vi leder insatsen. 

Han identifierar redan nu två brister i beredskapen, brister han anser att regering och riksdag måste lösa innan nästa brandsäsong. 

– Det ena är samhällets samlade förmåga att fälla vatten från luften. Det andra är dimensionering av räddningstjänsterna. 

Läs mer: Bengt Ohlsson åker till Jämtland – där elden har gjort skogen till kol

Läs mer: Morgan Johansson svarar på kritiken 

Fakta.Räddningstjänstutredningen

I april 2017 fick Jan-Åke Björklund i uppdrag av regeringen att se över hur kommunernas brandförebyggande verksamhet och räddningstjänst kan förbättras. 

Utredningen lämnades till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, (S), den 20 juni 2018 och föreslår bland annat att: 

• kommunerna får en utökad skyldighet att samverka med varandra för att arbeta mer effektivt vid till exempel vid större skogsbränder.

• Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska ha tillsynsansvar när det gäller den kommunala räddningstjänsten. MSB ska också kunna ta över ansvaret för kommunernas räddningstjänstverksamhet vid större räddningsinsatser. I dag ligger tillsynen på länsstyrelserna. 

• en ständigt bemannad funktion för räddningsledning i hela landet med placering på kommunal nivå vid exempelvis bränder eller andra allvarliga händelser. 

• MSB ska ges ett tydligare ansvar för att fördela nationella stödresurser eller utrustning för att till exempel bekämpa skogsbränder. 

• Kommunerna ska ta ett större ansvar för att kommunalanställda i större utsträckning ska kunna vara deltidbrandmän. 

Källa: Räddningstjänstutredningen - en effektivare kommunal räddningstjänst. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.