Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Regeringen fick stöd i EU-nämnden om handelsavtal med Marocko

Regeringen fick på måndagen stöd av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet i EU-nämnden för att tillsammans med övriga EU-länder inleda förhandlingar om ett nytt handelsavtal med Marocko. Men Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna är kritiska. Partierna varnar i ett uttalande för att invånarna i det ockuperade Västsahara kan komma att drabbas av avtalet.

”Polisario, som är den legitima representationen för Västsaharas folk, har inte blivit tillfrågat. Så länge inte Polisario givit sitt samtycke till ett handelsavtal som rör Västsaharas territorium så bryter avtalet mot internationell rätt”, skriver V, L och KD i det gemensamma uttalandet.

Även organisationer är kritiska mot regeringens linje inför det ministerrådsmöte på måndagen där frågan ska behandlas.

– Det är alarmerande och uppseendeväckande att regeringen, som säger sig betrakta Marocko och Västsahara som åtskilda territorier, accepterar att Marocko ska förhandla om ett avtal som ska gälla Västsahara, säger Julia Finér, talesperson för Emmaus Stockholm som ger stöd till befrielserörelsen Polisario.

I ett uttalande fördömer även Polisario EU-kommissionens agerande.

I fredags stoppade en ohelig allians med Vänsterpartiet och de borgerliga partierna majoritet i EU-nämnden behandlingen av hur Sverige skulle se på det nya handelsavtalet mellan Marocko och EU. EU-domstolen har vid flera tillfällen slagit fast att varor från det av gruvtillgångar och fiske rika Västsahara kommit in på EU-marknaden.

Men vid ett extrainsatt telefonmöte med EU-nämnden på måndagsmorgonen fick regeringen stöd av M, SD och C.

– Vi har sagt ja för att vi tror att det är bättre att kunna vara med och påverka processen. Vi ska se till att påverka i rätt riktning så mycket det bara går, säger Maria Plass (M), ledamot i EU-nämnden, till TT.

Enligt regeringen kommer västsaharierna att få tillräckligt inflytande i förhandlingarna. På regeringens hemsida betonas att Sverige "agerat för och deklarerat vikten av att värna folkrätten och det västsahariska folkets rätt till självbestämmande". Regeringen betonar också att Sverige, tillsammans med andra medlemsstater, fått in text i mandatet som tydliggör att ett framtida avtal ska vara i linje med folkrätten.

Beslutet att inleda förhandlingar fattades av Rådet för konkurrensfrågor på måndagen. Den svenska regeringen representerades av Oscar Stenström, statssekreterare hos EU- och handelsminister Ann Linde (S).

Linde vill inte kommentera de kommande förhandlingarna närmare. Men hnnese socialdemokratiska partikamrat i EU-nämnden Marie Granlund säger till DN:

– Det här är ett förhandlingsupplägg. Det finns alla möjligheter att säga nej till resultatet om det inte uppfyller det som jag tror vi alla vill.

Hon litar på att det västsahariska folket ska tillfrågas i de kommande förhandlingarna.

– Sverige har tydligt uttryckt att det västsahariska folket ska respekteras, så jag tycker att man skjuter över målet, säger Marie Granlund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.