Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Regeringen föreslår åtgärder på nio miljarder

Anders Borg på torsdagens pressträff.
Anders Borg på torsdagens pressträff. Foto: TT

Finansminister Anders Borg (M) har skrapat ihop nio miljarder till vallöften. Studenter och pensionssparare får betala största delen av notan.

Sänkt studiebidrag ska ge en miljard kronor per år. Men mest vill Borg dra in genom att slopa avdragsrätten för pensionssparande, vilket ska ge 4,6 miljarder från 2016.

Ihop med andra besparingar och höjda skatter på tobak, bensin och alkohol kan det översättas i ett reformutrymme på drygt 9 miljarder per år 2016–2018.

Samtidigt utesluter Borg skattesänkningar och ofinansierade reformer de närmaste åren. Återhämtningen börjar få fart och det behövs sparas i ladorna inför nästa kris, anser han.

– Vi har ju tanken att komma med ett antal viktiga förslag på utbildningssidan och för att förbättra förutsättningarna för jobb. Det är klart att det i den miljön är naturligt att vi presenterar finansieringsåtgärder, säger Borg.

Allianspartierna uppges vara med på noterna, även om det i praktiken innebär att de inför årets val bara har hälften av det som fanns till skarpa vallöften inför valet 2010.

KD:s ekonomipolitiske talesperson Anders Sellström vill inte utesluta skattesänkningar nästa mandatperiod. Han vill bland annat se sänkt skatt för pensionärer och lägre arbetsgivaravgift för småföretag.

– Att i förväg säga nej till vissa verktyg på det finanspolitiska området, tycker vi är olyckligt, säger han.

Svenskt Näringslivs skatteexpert Krister Andersson håller med. Han ser en risk för att politiken ska slå mot Sveriges konkurrenskraft.

– Det finns all anledning att fortsätta reformera skattesystemet och att få ned skattesatser, säger han.

På allianspartiet FP:s önskelista finns slopad värnskatt, men detta läggs nu på is i minst två år, enligt FP:s ekonomipolitiske talesperson Carl B Hamilton.

S-kollegan Magdalena Andersson och Ulla Andersson, ledamot i riksdagens finansutskott, påminner om att regeringens förslag om höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt – en skattesänkning för höginkomsttagare – stoppades i riksdagen för bara några månader sedan.

Men bland de åtgärder Borg nu föreslår är det bara det sänkta studiebidraget som direkt sågas.

– Varför ska studenterna låna mer pengar för att Anders Borg har lånat för mycket? säger Magdalena Andersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.