Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Regeringen: Ge inte pengar till tiggare

Foto: Alvaro Barrientos/AP

Regeringen vill att svenskarna slutar ge pengar till tiggare på gatan och istället skänker pengarna till olika hjälporganisationer. Målet är att det ska bli färre tiggare på de svenska gatorna.

- Var och en får göra som den vill men jag tror att medlen gör större nytta hos organisationerna, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), som är ansvarig i regeringen för frågan om utsatta EU-medborgare.

Åsa Regnér understryker att hon tycker att det är en stor tillgång att svenskar är solidariska och givmilda. Samtidigt pekar hon på att det finns ett stort antal organisationer som jobbar på plats i Rumänien för att förbättra situationen för de framför allt romska grupper som väljer att resa till bland annat Sverige för att tigga. Hon vill inte kalla sitt nya utspel för en rekommendation men är tydlig med regeringens viljeinriktning:

- Jag tycker att människor ska bestämma själva. Men jag tycker att det är viktigt att man känner till det här arbetet och jag tror att pengarna gör mer nytta långsiktigt hos organisationerna, säger Åsa Regnér.

DN Debatt: ”Skänk till organisationer på plats i hemländerna”

Hon pekar på att Sverige sedan länge har en tradition av biståndsarbete och arbete med fattigdomsbekämpning i andra länder.

- Jag tycker att situationen med människor som sitter utanför mataffärer eller andra ställen och ber om pengar inte är en bra situation. Det är ohållbart och det är ovärdigt.

Vad tror du blir effekten om människor ger pengar till hjälporganisationer istället för till dem som sitter på gatan?

- Jag tror att effekten blir att man stödjer en bra utveckling i hemländerna och att människor på riktigt får möjlighet att välja ett bra liv i Rumänien eller Bulgarien, säger Åsa Regnér.

Att det kommer färre hit?

- Jag tycker att det är en ohållbar situation att be om pengar för sitt uppehälle och jag tycker därför att det är bra att stödja man kan gå i skolan, få arbeten och ha bostäder i ursprungsländerna.

Så syftet är att det ska komma färre hit?

- Ja, jag tycker att tiggeriet och utsattheten ska minska och upphöra.

Läs mer om tiggeri

”Skänk till organisationer på plats i hemländerna”
Ett alternativ till att ge till tiggare är att skänka pengar till organisationer. Vi vill minska antalet EU-medborgare som tillfälligt vistas här, skriver Åsa Regnér, minister, och Martin Valfridsson, samordnare för utsatta EU-medborgare.

Så vill regeringen få bort tiggeriet
I ett nytt åtgärdspaket vill de kriminalisera utnyttjande av tiggare samt göra det lättare att avhysa EU-migranternas läger. Förslagen får tummen upp av M.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.