Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Regeringen lovar mer pengar till solkraft

Regeringen lovar nu att skjuta till 50 miljoner kronor extra till stöd för solceller. Tidigare avsatta pengar är slut och ansökningar på över 600 miljoner finns i kö. Forskare efterlyser mer långsiktiga strategi.

Om alliansen vinner valet kommer de att fylla på investeringsstödet till solceller med 50 miljoner kronor nästa år.

– Vi ser ett snabbt ökande intresse för att investera i småskalig elproduktion och vi vill att fler ska kunna ta del av det, säger energiminister Anna-Karin Hatt, C.

Tidigare var 210 miljoner kronor avsatta för perioden 2013 – 2016 men, som DN skrev i onsdagens tidning, är de pengarna så gott som slut, endast 14,5 miljoner kronor återstår. Intresset för att installera solceller är väldigt stort och många söker stödet som kan ge 35 procent av investeringskostnaden.

Enligt Energimyndigheten ligger ansökningar för cirka 600 miljoner på kö så 50 miljoner kronor kommer inte att räcka till alla. Enligt energiministern är planerna att fortsätta med stödet.

– Vi har fyllt på pengar i flera omgångar och det kommer vi fortsätta med framöver. Vi ska ge den här typen av investeringsstöd så länge satsningar på förnybar energi behöver stöd, säger Anna-Karin Hatt, som är på väg för att inviga en solcellspark på Öströö fårfarm utanför Varberg när DN når henne.

Johan Lindahl, forskare och svensk representant i internationella energiorganets solcellsgrupp, IEA-PVPS, tycker att det brister i långsiktighet från politiskt håll.

– Visst är bra att man vill skjuta till mer pengar. Men det jag mest saknar är en långsiktig strategi för solceller. Inte bara att man pytsar in lite pengar ibland när de är slut, säger Johan Lindahl.

Han skulle vilja se ett nationellt mål för solenergi och en plan för solcellsstödet.

– Önskvärt vore också en utarbetad långsiktig plan för solcellsstädet med en strategi för hur man kan minska stödnivåerna allt eftersom priserna går ner, för att på sikt kunna avveckla stödet helt och hållet, säger Johan Lindahl.

Enligt Anna-Karin Hatt finns i dag inga planer på att sänka nivån på stödet från dagens 35 procent men att säger att man följer prisutvecklingen på solceller och att det kan bli en sänkning. När det gäller nationellt mål för solenergi hänvisar hon till energiöverenskommelsen och anser inte att politiker ska peka ut satsningar på specifika energislag.

– Sverige har vi inte gjort sektorsmål, det vi har gjort är att vi har lagt fast målet att 2020 ska minst hälften av energin ska vara förnybar och det har vi redan uppnått, säger Anna-Karin Hatt.

Förutom investeringsstödet lovar energiministern att ett system med skattereduktion för småskaliga producenter av förnybar el att kommer att införas. Reduktionen föreslås bli 60 öre per kilowattimme för den el som måste köpas från elbolag när den egna produktionen inte räcker och med ett tak på 18000 kronor per år. Förslaget har kritiserats för att vara alltför krångligt för småproducenter eftersom det går via deklarationen. Det skulle ha införts den 1 juli men fick arbetas om eftersom det stred mot EU:s regelverk och ska nu godkännas av lagrådet.

– Vi räknar med att den kommer att införas vid årsskiftet om vi blir omvalda. Det är en av de första propositionerna som kommer att gå till riksdagen efter valet, säger Anna-Karin Hatt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.