Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Regeringen: Nu ska hela svenska skolan digitaliseras

Sverige ligger efter många länder i digitaliseringen av skolan. Men nu ska det bli ändring på det, hoppas regeringen. På torsdagens regeringssammanträde klubbades den första nationella digitaliseringsstrategin för skolväsendet.

Andra nordiska länder ligger före Sverige när det till exempel gäller digitaliseringen av nationella prov. Först nästa höst ska vissa delar av de svenska nationella proven göras digitalt i stället för på papper. Det dröjer till 2022 innan digitala nationella prov införs i alla ämnen. 

Tidigare har det saknats en nationell strategi för digitaliseringen av det svenska skolväsendet, som till skillnad från de flesta andra länder har kommunerna som huvudmän i stället för staten. Men på torsdagen beslutade regeringen att införa en digitaliseringsstrategi till 2022 för digital kompetens, likvärdig tillgång samt forskning och uppföljning.

– Vi har nu en nationell politik för digitalisering av skolan. Politiken måste inriktas på att överbygga digitala klyftor, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) till DN.

I maj beslutade regeringen om ändringar i läroplaner, kursplaner och ämnesplaner för grundskolan och gymnasieskolan. Bland annat ska programmering införas i ämnen som teknik och matematik samtidigt som digital källkritik ska bli en del av samhällskunskapen.

Nu får Skolverket och organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) ett särskilt ansvar för att stärka lärarnas kompetens i digitala frågor, där det inte är ovanligt att eleverna tekniskt är mer kunniga.

– Här behövs det kompetensutveckling. Det är en viktig uppgift, framför allt för skolornas huvudmän, säger gymnasieminister Anna Ekström (S),

Hon konstaterar att det är stora skillnader mellan och inom kommuner, och mellan kommunala skolor och friskolor som också omfattas av strategin.

– Det finns skolor som arbetat med detta i många år. Men det finns också skolor som precis har börjat med detta. Det ser väldigt olika ut, vilket innebär att skolorna har väldigt olika förutsättningar, säger Vesna Jovic, vd för Sveriges kommuner och landsting.

Ett exempel på digitalisering är lektioner och föreläsningar som filmas och kan ses av elever som behöver repetera eller missat en lektion på grund av sjukdom. Men gymnasieministern tror inte att penna och böcker helt kan ersättas av digitala läromedel.

– Det finns stora fördelar med att använda digitala hjälpmedel. Men det finns också väldigt stora inlärningsmässiga fördelar med att använda penna och papper och att läsa en bok på papper, säger Anna Ekström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.