Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Regeringen och Vänsterpartiet vill höja underhållsstödet

Höjt underhållsbidrag till ensamstående föräldrar och höjd ersättning för sjukpensionärer är två delar i en budgetuppgörelse mellan Vänsterpartiet och regeringen.

– Det här är viktigt för grupper som har väldigt små marginaler eller inga alls, säger Ulla Andersson (V).

De som lever på sjuk- och aktivitetsersättning, tidigare kallat sjukpension, får förstärkt ekonomi på flera sätt från 1 juli nästa år, enligt förslaget som ingår i den budget för 2018 som regeringen lämnar till riksdagen nästa vecka.

Garantinivån i sjuk- och aktivitetsersättningen höjs med 300 kronor för ensamstående. Samtidigt höjs bostadstillägget, vilket även gäller ålderspensionärer. För den som har en boendekostnad på minst 5600 kronor i månaden innebär det 470 kronor extra varje månad. Sedan tidigare är det också känt att skatten för sjukpensionärerna sänks med i snitt 134 kronor per månad.

Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, har drivit frågan i förhandlingarna med regeringen.

– Det här är väldigt viktigt för grupper som har små marginaler eller inga alls. Många människor vänder på vart enda korvöre och får ändå inte pengarna att räcka till. Det är ensamstående föräldrar men också människor med permanent nedsatt arbetsförmåga som får en förbättrad ekonomisk situation, säger Ulla Andersson.

Höjt underhållsstöd ingår också i det som Vänsterpartiet kallar ett jämlikhetspaket och som kommer att kosta statskassan 2,6 miljarder kronor årligen. Stödet höjs med 150 kronor för barn mellan 11 och 14 år och med 350 kronor för dem mellan 15 och 18 år.

I dag ligger underhållsstödet på 1573 kronor per barn och månad. Höjningen träder i kraft den 1 juli nästa år och kostar 135 miljoner kronor 2018 och 276 miljoner för helåret 2018.

Underhållsstöd betalas ut av Försäkringskassan till ensamstående föräldrar ifall den andra föräldern inte står för sin del av barnens uppehälle. Stödet höjdes även 2015 av den rödgröna regeringen i samarbete med Vänsterpartiet med 300 kronor i månaden efter att då ha legat still sedan 2006.

I det paket som presenterades på måndagen ingår också 350 miljoner kronor per för att kommunerna ska kunna höja ersättningen till funktionshindrade som arbetar.

Ulla Andersson ser dessa reformer som viktiga steg för att minska klyftorna i Sverige. Hon medger dock att Vänsterpartiet har gått bet på att få med regeringen på större grepp för att öka jämlikheten. Det skulle handla om exempelvis återinförda skatter på förmögenheter, men inget sådant finns med i mandatperiodens sista budget.

– Vi har en konflikt med regeringen om skattesystemet. Det gynnar de redan rika och det borde göras om, säger Ulla Andersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.