Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Regeringen överväger fortsätta med gränskontroller ”på annan legal grund”

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, Malmös polismästare Stefan Sintéus och kommunpolis Jonatan Örstrand på Norra Grängesbergsgatan i Malmö.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, Malmös polismästare Stefan Sintéus och kommunpolis Jonatan Örstrand på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT

GÖTEBORG. Trots EU-kommissionens besked på onsdagen att Sverige inte får förlänga gränskontrollerna överväger regeringen ändå att behålla kontrollerna ”på annan legal grund”. Det säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) till DN.

Under onsdagseftermiddagen fick Morgan Johansson besked om att EU-kommissionen beslutat att inte längre acceptera en förlängning av Sveriges gränskontroller efter den 11 november.

– Det var nog inte oväntat att detta skulle vara kommissionens inställning. Grundhållningen har ju varit att man vill ”ha tillbaka” Schengenområdet med sin fria rörlighet. Vi är ett antal länder som sett ett problem med det med anknytning till flyktingfrågan, säger Morgan Johansson.

Vilka åtgärder kommer regeringen att vidta nu?

– Frågan uppkommer ju om man ska fortsätta med gränskontroller med en annan legal grund, Frankrike har ju det till exempel. Den frågan får vi återkomma till när vi närmar oss november. Just nu förstärker vi gränsbevakningen med hundra nya gränskontrollanter vid Öresundsbron.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.