Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Regeringen på historiskt låg nivå trots dramatiska utspel

Fredrik Reinfeldt lyfte flyktingfrågan och gjorde ett uppmärksammat utspel om rege­ringsfrågan. Men den dramatiska valveckan har inte satt några djupa avtryck i opinionen. Med drygt två veckor kvar till valet får de fyra allianspartierna ett stöd på 37,7 procent, visar DN/Ipsos.

Förra veckan var den mest händelserika hittills under valrörelsen. Statsminister Fredrik Reinfeldts sommartal om att svenska folket måste öppna sina hjärtan inför ökande flyktingströmmar fick stor uppmärksamhet. Talet följdes upp av ekonomiska prognoser av ­finansminister Anders Borg som var bistrare än de som presenterades i somras.

Under veckan gjorde de fyra ­allianspartiledarna dessutom ett utspel i regeringsfrågan på DN Debatt, vilket utlöste ett ordkrig med S-ledaren Stefan Löfven.

Men när krutröken skingras visar det sig att opinionsläget är tämligen stabilt. Gapet mellan blocken minskar, men de tre rödgröna partierna är tillsammans 11 procentenheter större än alliansen.

Socialdemokraterna och Miljö­partiet är fortfarande större än ­regeringspartierna.

– Det är svårt att säga hur statsministerns utspel om flyktingfrågan påverkat opinionen, men utifrån de här resultaten ser det inte ut som att Fredrik Reinfeldt har lyckats vända upp och ned på valrörelsen, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Även om alliansen ökar och blockskillnaden minskar så ligger rege­ringspartierna på en historiskt låg nivå.

– Det är ett betydande övertag för de rödgröna partierna. Även stödet för S och MP är en bra bit större än det samlade stödet för allianspartierna. Alliansen ligger på ungefär samma nivå som vi sett hela året och ligger parkerade under 40 procent, säger David Ahlin.

Moderaterna ökar inom felmarginalen till 22,1 procent, vilket ligger i linje med flera andra mätningar. När flyktingfrågan lyftes av Fredrik Reinfeldt hävdade oppositionen att hans utspel skulle gynna Sverige­demokraterna.

Någon sådan effekt syns inte i den här mätningen. Sverigedemokraterna ser ut att gå mot ett succéval men har inte ökat ytterligare den senaste veckan. SD och Miljöpartiet slåss just nu om platsen som tredje största parti. Däremot är Sverige­demokraterna inte vågmästare i denna mätning. Eftersom Fi ligger under riksdagsspärren räcker de tre rödgröna partiernas samlade stöd på 48,8 procent till egen majoritet, men marginalen är ytterst knapp.

En av förlorarna hittills i val­rörelsen är Vänsterpartiet. Sedan en toppnotering i april på 9,4 procent har partiet tappat en tredjedel av väljarstödet.

– Vänsterpartiet backar i fjärde mätningen i rad. Möjligen har partiet överskattat betydelsen av frågan om vinster i välfärden, säger David Ahlin.

DN/Ipsos har också genomfört den så kallade valvindsmätningen. Den visar att självförtroendet bland alliansens anhängare har ökat sedan i juni, men fortfarande tror 53 procent av de borgerliga väljarna att nästa regering leds av Socialdemokraterna. Bland rödgröna väljare har segervissheten minskat något. Av dessa tror 84 procent att Socialdemokraterna leder landet efter valet, en minskning från 91 procent i juni.

DN/Ipsos 28 augusti

Socialdemokraterna:

Ligger över valresultatet 2010 men klart under målsättningen på 35 procent. Är av hävd dåligt i valspurten, men än så länge syns ingen tendens till ytterligare tapp.

Vänsterpartiet:

Backar för fjärde mätningen i rad och ligger nu bara en procentenhet över resultatet 2010. Frågan är om partiet har överskattat betydelsen av frågan om välfärdsvinster.

Miljöpartiet:

Trots et litet tapp ligger Miljöpartiet på ungefär samma nivå som tidigare i år. Har haft svårt att komma ut i debatten de senaste veckorna när S och M bråkat om regeringsfrågan. I förra valet tappade MP rejält i spurten.

Sverigedemokraterna:

Normalt ökar SD när invandringsfrågan dominerar debatten. Så har inte skett trots Fredrik Reinfeldts sommartal. Har stora möjligheter att bli tredje största parti.

Feministiskt initiativ:

Tappar sakta men säkert sedan toppnoteringen i maj, då Fi fick 3,9 procent. Riskerar att rasa ytterligare om rödgröna väljare befarar att en röst på Fi är bortkastad.

Centerpartiet:

Partiet har inte varit under riksdagsspärren sedan i april. Sammantaget innebär det en stabilisering av läget för C – även om Annie Lööf knappast pustar ut ännu.

Folkpartiet:

Ordningsbetyd, en tredje pappamånad och fler karriärlärare. FP har varit aktivt i debatten, men det verkar kvitta vad partiet föreslår. Det ligger ändå still.

Kristdemokraterna:

Det alliansparti som har det klart tuffast i opinionen. Frågan är om partiet kan lite på moderata stödröster i ett läge då M går kräftgång. Blir en spännande valkväll för Göran Hägglund.

Moderaterna:

Har gått framåt i flera mätningar. Mycket tyder på att partiet lyckats mobilisera en del tidigare M-väljare som varit osäkra, men någon riktigt "game changer" går inte att skönja.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.