Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 22:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/regeringen-satsar-150-miljoner-extra-pa-lss/

Politik

Regeringen satsar 150 miljoner extra på LSS

Regeringen ska tillsätta ytterligare 150 miljoner kronor i vårbudgeten för stöd till människor som behöver hjälp med andning och sondmatning. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen avsätter ytterligare 150 miljoner kronor i vårbudgeten till stöd för personer som har behov av hjälp med andning och sondmatning. 

– Vi hävdar med emfas att det här måste få kosta, säger Bengt Eliasson (L).

Rätta artikel

Den förra rödgröna regeringens åtstramningar av rätten till LSS ledde till att flera funktionsnedsatta fick indragen eller minskad personlig assistans. Det politiska trycket har därefter varit hårt för att de med svårast funktionshinder ska få tillbaka sin rätt.

I statsbudgeten som gäller för 2019 sköt Moderaterna och Kristdemokraterna till 350 miljoner kronor för att förstärka LSS-vården. I den kommande vårändringsbudgeten som presenteras nästa vecka kommer regeringen att avsätta ytterligare 150 miljoner kronor.

Det är ett resultat av att regeringen tidigare i år föreslog att hjälp med andning och sondmatning ska vara ett grundläggande behov som kan ge rätt till personlig assistans. Förändringen av den så kallade LSS-lagstiftningen är en del i 73-punktsuppgörelsen mellan regeringspartierna och Centerpartiet och Liberalerna.

Bengt Eliasson (L). Foto: Henrik Montgomery/TT

Bengt Eliasson, riksdagsledamot för Liberalerna som drivit frågan om förstärkt LSS i regeringsförhandlingarna, bedömer att mellan 50 och 100 personer, i första hand barn, kommer att beröras av att det skjuts till mer pengar till LSS. Det handlar alltså om stora summor pengar för varje vårdbehövande individ. 

– För vår del är den här kostnaden helt rimlig och naturlig. Inte minst andningen handlar om dygnet runt-tillsyn. Och alternativkostnaden är högre. En barnhemsplats kostar mer, en sjukhusvistelse kostar mer. Om man skulle lägga över ansvaret helt på föräldrarna så skulle det bli billigare för samhället. Å andra sidan kan inte de föräldrarna jobba då, säger Bengt Eliasson.

Enligt Bengt Eliasson är det kommunerna som fått ta den ekonomiska smällen av att staten dragit ned på ersättningen till LSS. Beräkningar från SKL antyder att det handlar om cirka två miljarder i ökade kostnader för kommunerna.

Den tidigare regeringens skäl till neddragningar i LSS var att det förekom fusk och överutnyttjande men det är inget som Bengt Eliasson köper.

– Inte ens Försäkringskassan har kunnat visa på något stort överutnyttjande eller fusk. Det här är en retorik för att kunna motivera besparingarna och det har varit helt otillständigt.

Regeringen avser att lämna en proposition till riksdagen som behandlar frågan om andning och sondmatning under våren. Lagändringarna bedöms träda i kraft den 1 juli 2019.

Enligt januariavtalet ska delar av LSS-lagstiftningen ses över i en ny assistansutredning under mandatperioden. Enligt Bengt Eliasson bör det dessförinnan göras ändringar som innebär att kriterierna för att få personlig assistans återställs till hur det såg ut före 2014.

Det är många fler förändringar som måste till så det kommer att behövas mycket mer, säger han.

Läs mer: Vi föräldrar är otroligt oroade