Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Regeringen satsar 2 miljarder på cancervård

Foto: Adam Ihse/TT

Två miljarder kronor på fyra år till att förkorta väntetiderna i cancervården. Det är en av regeringens satsningar i vårbudgeten nästa vecka. Köerna ska kortas genom en centralisering av behandling av ovanliga cancerformer.

På onsdag nästa vecka presenterar regeringen vårbudgeten. Genom ett antal skattehöjningar, bland annat på tobak och alkohol, försöker alliansen få fram pengar till ett antal nya satsningar.

Framför allt är det skolsatsningar som prioriteras, men även cancervården finns med i mixen. De kommande fyra åren vill regeringen satsa en halv miljard kronor per år på att minska väntetiderna i vården, avslöjade socialminister Göran Hägglund på torsdagseftermiddagen.

En betydande del av förändringen består i att centralisera behandlingen av ovanliga cancerformer till färre sjukhus än vad som är fallet i dag.

– Ovanliga operationer kommer att genomföras på färre ställen än i dag för att uppnå en högre kvalitet. Vi vet att människor är beredda att åka en bit om man vet att det medicinska resultatet blir bättre, säger Göran Hägglund.

När det gäller vanliga cancerformer, som bröstcancer och prostatacancer, ska det finnas vård att tillgå på fler ställen.

– Där ska vi även i fortsättningen kunna erbjuda behandling på i stort sett varje sjukhus, säger Göran Hägglund.

Ett av problemen som regeringen vill komma åt med förändringen är att väntetiderna från diagnos till behandling i dag varierar kraftigt mellan olika landsting.

Hägglund vill dock inte specificera hur mycket väntetiderna kommer att kortas.

– Det är svårt att säga omedelbart. Det som är särskilt angeläget är när det gäller vissa cancerformer som kräver en omedelbar behandling, att man då får en omedelbar behandling, säger han.

Förändringarna ska samordnas och följas upp av en så kallad högnivågrupp. I den ska det exempelvis ingå representanter från landstingsektorn, regeringskansliet och patientorganisationerna.

Göran Hägglund är också öppen för att ta efter en dansk modell med standardiserade behandlingsplaner för varje patient. I Danmark har väntetiderna minskat och fler överlevt cancer sedan modellen infördes.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.