Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Regeringen satsar 200 miljoner kronor mot vattenbristen

01:40. Regeringen satsar 200 miljoner kronor i höstens budgetproposition för att förebygga torka och att fördjupa kartläggningen av vattenresurserna.

Regeringen lägger 200 miljoner kronor i höstbudgeten på att återskapa våtmarker och fördjupa kartläggningen av grundvattenresurserna. Satsningarna mot den hotande torkan i delar av landet presenterades på lördagen i ett för dagen regnigt Vittsjö i samband med sommartalet av Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

– Inte ens ett ösregn kan ändra på grundvattenbristen, inledde Gustav Fridolin vid pressträffen som hölls vid en sjö.

Sjöarna och grundvattnet står för bara en halv procent av jordens vattentillgångar.   Fjolårets och årets låga grundvattennivåer ger en föraning om en framtid där vattenbrist och torka kan bli allt vanligare, anser regeringen.

– Det här är mycket allvarligt och ett problem vi måste adressera nu, sade klimatminister Isabella Lövin (MP) som nyligen kom nyligen hem ifrån Världsvattenmötet i New York som Sverige ledde tillsammans med önationen Fiji.

Men även på hemmaplan finns problem – bara 14 av 290 kommuner har just nu normala grundvattennivåer. 

Därför satsar regeringen, med stöd av Vänsterpartiet, 200 miljoner i höstens budgetproposition för att förebygga torka och att fördjupa kartläggningen av grundvattenresurser. Största delen av pengarna, 170 miljoner kronor, går till lokala projekt för att utveckla våtmarker och skapa dammar som tagits bort av utdikning i jordbruket, byggen och skogsavverkning.

– Det är inte fritt från målkonflikter, medger miljöminister Karolina Skog (MP) i samtal med DN efter pressträffen.

För att bättre kartlägga grundvattnet får Sveriges geologiska undersökning (SGU) ytterligare 29 miljoner kronor nästa år.

– Det finns behov av ytterligare kartläggning av grundvattenreserver. Det gjordes förra sommaren på Öland och det var väldigt värdefull information i det lokala arbetet, säger Karolina Skog. 

Samtidigt permanentas Vaka, den nationella vattenkatastrofgrupp som finns på Livsmedelsverket, för en miljon kronor.

Inför sommarens väntade vattenbrist, inte minst i östra Sverige, uppmanar miljöministern till minskad vattenförbrukning.

– De som bor och verkar i kommuner med bevattningsförbud är det otroligt viktigt att man respekterar det. De förbuden sätts inte lättvindigt, säger Karolina Skog.

Hon uppmanar trädgårdsinnehavare som ska vattna att samla regnvatten i stället för att använda dricksvatten.

– Man ska hålla igen, helt enkelt. Vi måste hjälpas åt för att bevara det viktiga vattnet, säger Karolina Skog. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.