Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Regeringen satsar 750 miljoner extra på brottsbekämpning

01:24. En nyhet i regeringsförklaringen är att regeringen satsar ytterligare 750 miljoner kronor för att förstärka bland annat SOS Alarm, Tullen, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Kriminalvården.

Regeringen tänker satsa 750 miljoner kronor extra för att stärka brottsbekämpningen. Det meddelade statsminister Stefan Löfven när han läste upp sin regeringsförklaring i riksdagen.

– Fler brott ska klaras upp, säger statsministern.

På tisdagen hålls riksdagens högtidliga öppnande, som start på riksdagsåret 2017/2018, det sista före nästa val. Öppnandets politiska höjdpunkt är statsministerns regeringsförklaring.

Stefan Löfven (S) hade med sig en budgetnyhet när han klev upp i talarstolen i riksdagens kammare. 750 miljoner kronor ytterligare ska läggas på brottsbekämpning. Pengarna ska gå till SOS Alarm, Tullen, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Kriminalvården.

- Fler brott ska klaras upp. Det blir svårare att vara kriminell i Sverige, säger statsministern inför en fullsatt plenisal med kungligheterna på första parkett.

Stefan Löfven hävdar i sin regeringsförklaring att regeringens politik innebär 2000-talets största satsning på svensk polis. Han lyfter fram bättre karriärmöjligheter för poliser, skärpta straff för vapenbrott och bättre skydd för både blåljuspersonal och de som arbetar på sjukhus.

- Vårt gemensamma budskap är: Rör inte våra hjältar, säger statsministern.

Ett hot om misstroende mot Stefan Löfvens försvarsminister Peter Hultqvist hänger över regeringen. Två ministrar har redan tvingats gå, inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson, bägge på plats som riksdagsledamöter på tisdagen. Skälet är brister i regeringens hantering av it-skandalen på Transportstyrelsen.

I regeringsförklaringen lovar Stefan Löfven ett stärkt arbete för informationssäkerhet. Säkerhetspolisen och Försvarsmakten ska få utökade möjligheter att stoppa outsourcing av känslig information.

- Vårt land ska vara tryggt i en ny tid, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven avger regeringsförklaringen i riksdagen.
Stefan Löfven avger regeringsförklaringen i riksdagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Höjt barnbidrag var ett S-löfte i valet 2014 och möjligen antydde Stefan Löfven att det kan förverkligas i det budgetförslag som regeringen lägger fram om en vecka.

- I höstens budget prioriteras barnfamiljernas ekonomi, säger han.

Stefan Löfven inledde med utrikespolitiken och inskärpte att regeringen fortsatt värnar alliansfriheten, en skiljelinje mellan de rödgröna och de borgerliga. Samtidigt ska militära samarbeten med andra länder vårdas. Just nu pågår den största militärövningen i Sverige på flera decennier, där bland annat amerikanska soldater deltar. Den feministiska inriktningen på Sveriges internationella arbete fortsätter.

Stefan Löfven pekade på att den rödgröna regeringen har vänt underskott i statsbudgeten till överskott och att 200.000 nya jobb växt fram sedan valet. EU:s lägsta arbetslöshet förblir målet för regeringens arbetsmarknadspolitik.

I budgeten för 2018 görs gröna satsningar på över 5 miljarder kronor och även detta gav Stefan Löfven stort utrymme. Några exempel som nämndes var sänkta utsläpp från industrin och ny bonus för miljöbilar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.