Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-20 09:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/regeringen-ska-granska-ap-fondernas-placeringar-i-amazonas/

Politik

Regeringen ska granska AP-fondernas placeringar i Amazonas

Brand utanför Boca do Acre i helgen. Foto: Lula Sampaio/AFP

Bränderna och skogskövlingen i Amazonas har gjort att finansmarknadsministern nu vill utvärdera AP-fondernas investeringar i Sydamerika och Brasilien. Syftet är att granska om de är i linje med de nya hållbarhetskraven.

Sedan den första januari gäller nya bestämmelser för AP-fonderna som innebär att de måste ta hänsyn till hållbarhet i sina placeringar. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill nu specialgranska om investeringar i Sydamerika och president Jair Bolsonaros Brasilien lever upp till de nya kraven.

– Bränderna som nu rasar i Amazonas väcker frågor kring de investeringar som görs i Sydamerika. Nu när vi ska göra en utvärdering av AP-fondernas verksamhet planerar vi att ha fokus på hur de nya placeringsreglerna efterlevs i praktiken, då också kopplat till investeringar i verksamheter som kan bidra till skogsskövlingen, säger Per Bolund.

– Vi är kritiska till att Bolsonaro och den brasilianska regeringen inte tar sitt ansvar när det gäller att leva upp till Parisavtalet. Därför tycker vi att det är viktigt att titta på hur svenska investeringar kan påverka.

AP-fonderna förvaltar cirka 1.500 miljarder kronor av pensionspengar, ungefär 1,5 gånger Sveriges budget. Per Bolund har ingen uppfattning om vilka summor som skulle kunna vara investerade i verksamheter som negativt påverkar Amazonas. Men investeringar spelar roll och han hänvisar till studier av bland annat forskare vid Stockholms Resilience center som kopplar finansiella verksamheter till skövling av Amazonas.

– Det är nog mycket troligt i och med att man har så stora investeringar att även AP-fonderna kan ha en del av de fonder som har förekommit i de sammanhangen, säger Per Bolund.

Foto: Magnus Hallgren

Grundprincipen att pensionspengarna ska investeras på ett ansvarsfullt sätt, i det ingår att de ska vara i linje med de internationella konventioner som Sverige har skrivit under, bland annat Parisavtalet. Där går utvecklingen i Brasilien nu åt fel håll, enligt ministern

– I Parisavtalet står det tydligt att man måste minska klimatutsläpp, men också förhindra avverkning och beskoga Amazonas. Det är en väldigt olycklig och oroande utveckling vi ser i Brasilien där man inte respekterar de internationella avtal man har gått in i och där det finns farhågor från forskningshåll att man kan vara på väg mot en tipping-point när det gäller ekosystemet i Amazonas.

Finansiering och handel har blivit heta frågor internationellt när det gäller att sätta tryck på Brasilien. Vid helgens G7 möte där bränderna i Amazonas diskuterades hotade president Emmanuel Macron med att Frankrike skulle blockera handelsavtalet mellan EU och Mercosur, ett frihandelsområde som omfattar Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay, som nästan är klart men ännu inte ratificerat.

Per Bolund anser att bollen nu ligger hos Brasilien som måste visa att de följer internationella avtal.

– Regeringens ståndpunkt är att djupa och breda avtal som avtalet med Mercosur bara ska träffas med länder som ratificerar Parisavtalet, säger han.

– Vi har noterat att Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har sagt att det är svårt att se ett ratificerat avtal så länge som Brasilien låter regnskog förstöras. Jag tror att han har rätt i det. Vi hoppas så klart att det inte blir så utan att Brasilien agerar med den kraft och allvar som situationen kräver.