En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-06-22 07:32 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/regeringen-tidigarelagger-nya-regler-om-biodrivmedel/
Politik

Regeringen tidigarelägger nya regler om biodrivmedel

Foto: Other: TT

Regeringen tidigarelägger planerna på ett nytt regelverk för biodrivmedel. Redan nästa år kan reglerna komma att träda i kraft. Men Centerpartiet tycker att regeringen agerar långsamt och varnar för att palmolja som blandas i biodiesel kan slå ut klimatvänligare biobränslen redan i år.

Tidigare har den svenska regeringen sagt att ett nytt förslag om att reglera biodrivmedel ska komma senast vid årsskiftet, men nu utlovas ett förslag under våren. Det innebär att reglerna kan komma att införas den 1 januari 2018

– Arbetet går snabbare än tidsplanen, så jag hoppas att vi under våren kan presentera ett sådant förslag där också den här typen av frågor berörs, säger energiminister Ibrahim Baylan (S) till DN.

Miljöorganisationer driver på för att Sverige i likhet med andra EU-länder som Tyskland och Holland ska tvinga fram en ursprungsmärkning av palmolja som i dag klassas som biodrivmedel, men som enligt Greenpeace är tre gånger sämre för klimatet än vanlig fossil diesel eftersom regnskog huggs ner.

Även miljöminister Karolina Skog (MP) vill att Sverige i likhet med andra EU-länder som Tyskland och Holland ändrar sitt regelverk.

– Det är otroligt viktigt att de biobränslen som vi inför är hållbara ur klimataspekt, men också ur andra miljöaspekter, säger Karolina Skog.

Det hon lovar är dock bara att den hållbarhetsinformation vid bränslepumparna som regeringen planeras kan införas. Men det är en feg reglering, anser Greenpeace.

– Då läggs ansvaret över på konsumenten som väldigt sällan kan välja mellan olika sorters diesel. Det här är ett mycket större problem är så, säger Rosanna Endre, sakkunnig på biobränslen på Greenpeace Sverige.

Om regeringen även kommer att kunna införa en egen klassificering som är miljöministern osäker på.

– Egentligen är det en EU-fråga, så det är inte enkelt juridiskt på något vis, säger Karolina Skog.

Men Centerpartiet anser att regeringen borde agera snabbt och varnar för att palmolja kan komma att slå ut till exempel svensk tallolja som produceras av skogsråvara i år.

– Det vi ser är att det blir svårare och svårare att få tag i förnybar diesel utan palmoljeprodukter. Det är ett jätteproblem, säger Richard Nordin (C), klimat- och miljöpolitisk talesperson.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt