Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/regeringen-tillsatter-valfardskommission/

Politik

Regeringen tillsätter välfärdskommission

52:03. Magdalena Andersson (S) talade i Almedalen – DN sände live.

VISBY. Regeringen tillsätter en kommission för att stärka den svenska välfärden. Målet är att rusta vården, skolan och omsorgen inför en utveckling där befolkningen blir allt äldre.

– Det krävs omfattande resurser för att upprätthålla dagens nivå i välfärden, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Stormvindarna hade börjat lägga sig och regnet avta när Magdalena Andersson på fredagskvällen klev upp på Almedalens scen inför en ovanligt fåtalig publik. 

– Välfärd mot skattesänkningar består som konflikt i svensk politik, sade Magdalena Andersson och drog ned applåder.

Tidigare under Socialdemokraternas dag i Almedalen plockade partiet fram en riktigt klassisk S-metod för att gå till botten med samhällsproblem. Regeringen kommer inom kort att tillsätta en kommission som ska utreda och hitta lösningar på hur den svenska välfärden ska bedrivas i framtiden.

Magdalena Andersson: Socialdemokraterna har inte varit tillräckligt bra att fånga upp frustrationen 

Bakgrunden är de allt större utmaningar som den svenska välfärden står inför. Svenskarna lever allt längre och de som jobbar måste försörja allt fler. Finansdepartementet har nyligen räknat fram att den svenska välfärden kommer att kosta 90 miljarder kronor mer år 2026 jämfört med i dag. Beräkningen utgår från att välfärden ska hålla samma kvalitet som den gör i dag.

Finansminister Magdalena Andersson och civilminister Ardalan Skekarabi. Foto: Beatrice Lundborg

Finansminister Magdalena Andersson tror att det ska gå att upprätthålla kvaliteten i välfärden utan att höja skatterna.

– Bedömningen nu är att resurserna växer till på ett sådant sätt att vi klarar det här utan skattehöjningar. Men vad som händer fram till 2026 är det ingen som riktigt vet. En sak är säker: att föreslå mycket omfattande skattesänkningar på det sätt som en del partier gör är helt verklighetsfrämmande, säger hon.

Efter uppgörelsen med Centern och Liberalerna har S fått en hel del kritik för att partiet släpper fram för mycket borgerlig politik. Den senaste tiden har S i allt högra utsträckning försökt lyfta fram välfärdsfrågorna. Att tillsätta en välfärdskommission innebär att det kommer att vara ökat fokus på välfärdsfrågorna de närmaste åren.

Magdalena Andersson förväntar sig att kommissionen kommer med en mängd olika förslag som kan möta de utmaningar som välfärden står inför.

– Det handlar både om lagar och förordningar, hur vi ska lägga upp statsbidragen och hur vi ska kunna stötta små kommuner. Vi vill också se idéer om hur kommuner och landsting kan arbeta på ett smartare sätt, säger hon.

Kommissionen ska systematiskt gå igenom och föreslå hur stat, kommun och landsting ska jobba med välfärdsfrågorna. Däremot kommer kommissionen inte att titta på frågor som rör förstatligande av till exempel skolan eller vården.

– Jag bedömer inte att man ska diskutera den typen av organisatoriska frågor här. Vi kommer att bygga ut sjukvården och bygga ut skolan. Att samtidigt genomgå väldigt omfattande organisatoriska förändringar innebär stor risk att det skulle sluta med ett magplask, säger Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson under sitt tal i Almedalen på fredagen. Foto: Beatrice Lundborg

Förutom företrädare från regeringen ska kommuner, landsting och fackföreningar ingå i välfärdskommissionen. Kommissionen ska börja arbeta i höst och lämna en slutrapport senast i december 2021.

– Förväntningarna är höga för det här är en ödesfråga. Om vi ska klara av att erbjuda medborgarna i Sverige en bra välfärd så krävs det att vi gör stora konkreta förändringar, säger civilminister Ardalan Skekarabi (S).

– Vi har pratat om den demografiska utmaningen i tre decennier. Nu står vi här. Vi har kommuner som nästan nått taket för hur mycket man kan höja skatten. Det kommer att krävas väldigt stora insatser både från kommunerna och från staten för att vi ska klara av att ha en likvärdig välfärd i hela landet, fortsätter han.