Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Regeringen tog bort känsligt mejl

Försvarsminister Karin Enström.
Försvarsminister Karin Enström. Foto: Scanpix
Oppositionen reagerar starkt på att ett mejl med känslig information om vapensamarbete med Saudiarabien inte diarieförts. ”Uppenbart att regeringen försöker sopa undan spåren”, säger Urban Ahlin (S).

Enligt SR Ekot så har ett mejl med känslig information om vapenfabriksamarbetet mellan Sverige och Saudiarabien plockats bort ur regeringskansliets diarium. Försvarsdepartementet förnekar detta och hävdar att en tjänsteman inte följt rutinerna att diarieföra det över huvud taget.

Mejlet, som Ekot nu fått via FOI, kan tyda på att regeringen var informerad i ett tidigare skede än man uppgett om personkopplingen mellan FOI och det bulvanföretag, SSTI, som skulle leda arbetet med vapenfabriken. Även detta förnekar försvarsdepartementet, men hänvisar i övrigt till konstitutionsutskottets (KU) granskning.

Utskottet har begärt in alla relevanta handlingar från regeringskansliet, men mejlet har de inte fått.

– Nej, det har vi inte fått, och det är väldigt anmärkningsvärt och uppseendeväckande. Vi ska nu naturligtvis begära in det och en förklaring till varför vi inte fått det, säger KU:s ordförande Peter Eriksson till TT.

Om mejlet inte har diarieförts så är det ett lagbrott, enligt Eriksson.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte kommentera varför mejlet inte har diarieförts.

– Jag känner inte till detaljerna. Det får andra rimligen svara för. Det finns också möjlighet att förhöra mig inför konstitutionsutskottet, och vi brukar inte föregripa den granskningen, säger han.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin tycker att uppgifterna om mejlet är uppseendeväckande.

– Som jag ser det är det ett brott mot Sveriges grundlag. Extra oroande är att journalister när man begärt ut mejlet fått svaret att det inte existerar. Det är ju, om det stämmer, uppenbart att regeringen försökt sopa undan spåren efter något man finner besvärande, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.