Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Regeringen utlovar museum om Förintelsens överlevande i Sverige

Sverige får ett helt nytt museum om Förintelsen med ett särskilt Raoul Wallenberg-center. Museets fokus ska vara överlevande i Sverige, med en egen samling av föremål och dokument.

– I dag känns detta viktigare än någonsin, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Max Safir överlevde sex år i tre koncentrationsläger under andra världskriget, men förlorade hela sin familj. Under många år har han ägnat sig åt att föreläsa och sprida kunskap om Förintelsen. Tidigt i somras kontaktade han statsministern och undrade om Sverige inte borde ha ett särskilt museum för överlevande i Sverige.

–Jag tänkte ”det borde vi ha haft för flera år sedan”, säger Stefan Löfven.

Frågan har snabbutretts och nu finns ett löfte från regeringen och konkreta planer på ett särskilt museum för Förintelsens överlevande i Sverige. Museet ska, till skillnad från utbildningscentrumet Forum för levande historia, bygga upp en egen samling av föremål, dokument, vittnesmål, intervjuer och fotografier. Mycket av detta material finns i dag splittrat på en rad museer och arkiv. En del finns i privata hem. Föreningen Förintelsens Överlevande, som välkomnar satsningen, har ett omfattande intervjumaterial gjort i samklang med annan, internationell dokumentation, som också kan komma museet till del. Personliga berättelser och erfarenheter blir bärande element, men tanken är att också deras väg till, och liv i, Sverige ska ges utrymme.

– Det här är också Sveriges historia. En del fick komma hit, andra fick det inte, och före kriget fanns också de i Sverige som sympatiserade med de krafterna. Det enda sättet att hålla i demokratin är att vara öppen och sann, säger Stefan Löfven.

Under måndagen bjöd han in Max Safir, Hédi Fried och Livia Fränkel till Sagerska palatset för att presentera löftet och höra deras synpunkter.

Raoul Wallenberg ska ges ett eget center, och hans namn drar sannolikt till sig en internationell publik. Med museistatus ökar möjligheterna till internationella samarbeten kring forskning, utbildning och utställningar med andra museer i världen.

Statsministern betonar att han inte ser något kontroversiellt eller partipolitiskt i detta, utan räknar med bred enighet om att museet ska bli av. Löftet om ett museum är också ett led i en större demokratisatsning:

– Jag möter överlevande som ger uttryck för att de känner igen tecknen från förr, och vi har i dag ungdomar som inte tror att Förintelsen inträffade, och extremismen växer i Europa. Beslutet om allmän och lika rösträtt fyller hundra år, det är ett demokratins jubileum som ska uppmärksammas.

År 2020 står Stockholm också värd för en ny giv av den internationella Förintelsekonferens som arrangerades år 2000.

Var museet ska ligga är inte klart, inte heller om det placeras i ett befintligt museum (som Historiska), eller om det hamnar utanför Stockholm, exempelvis i Malmö, dit de vita bussarna ankom. På kort sikt lägger regeringen genom Kulturdepartementet nu resurser på förstudier, men projektet kan slutligen landa på 100 miljoner kronor. 

Max Safir, som i dag är 93 år, säger:

– Ett museum ska vara permanent och stabilt: jag vill att alla ungdomar i Sverige ska veta att det finns där, och alla vuxna också. Att det i dag finns ungdomar som säger att Förintelsen inte ägt rum är det värsta som kan hända, för en som överlevde.

Han säger att han har frågat statsministern tre gånger och nu känner sig trygg med att ett museum finns den dag han inte själv orkar ta flyg och pendeltåg ut till skolor och församlingshem.

– Har du sett dem? säger Max Safir plötsligt, och drar upp kavajärmen och visar tatueringarna från lägren.

– När jag har berättat min historia för ungdomarna vill de ofta känna på mig, att jag är verklig. Det är 73 år sedan, det är inte så länge. Men vi är inte så många kvar längre. Döden ligger i närheten nu.

Fakta/museer om Förintelsen

Särskilda museer som uppmärksammar Förintelsen finns i en rad städer i världen. Till de större hör Yad Vashem i Jerusalem, och Holocaust Museum i Washington, DC.

”Forum för levande historia” i Stockholm är en myndighet med uppdrag att utbilda och sprida information om demokrati och alla människors lika värde, med lärdom av Förintelsen. Det öppnade efter ett beslut år 2000.

Arbetet med ett svenskt Förintelsemuseum har inletts, och regeringen bedömer att beredning och färdigt beslut finns år 2020, då Stockholm står värd för en ny internationell konferens om Förintelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.