Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 07:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/regeringen-vill-andra-postlag-for-att-stoppa-narkotika/

Politik

Regeringen: Ändrad postlag kan stoppa narkotika

Inrikesminister Mikael Damberg och socialminister Lena Hallengren på onsdagens pressträff om narkotikapolitik. Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen vill trappa upp arbetet mot narkotika. En av åtgärderna är att se om tystnadsplikten i postlagen kan ändras, så att det blir möjligt för postanställda att kontrollera och stoppa narkotika som skickas med post.

TT Text

– Tillgång och missbruk av narkotika är ett samhällsproblem som skördar liv, splittrar familjer och göder den organiserade brottsligheten, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) på en pressträff där han och socialminister Lena Hallengren (S) presenterar nya åtgärder för att minska narkotikaanvändningen.

Socialminister Lena Hallengren konstaterar att regeringens tidigare strategi för de här frågorna inte lett till att narkotikaanvändningen har minskat.

– När det gäller narkotika är vi alla självkritiska. Vi har inte nått de framgångar som vi borde. När strategin förnyas kommer det att göras med ett mycket starkt fokus på att bekämpa narkotikan, säger Lena Hallengren. 

I dag finns bestämmelser i postlagen om tystnadsplikt som gör att postanställda inte på eget initiativ kan kontakta polis eller tull om de misstänker brott. Regeringen tillsätter därför en utredning som ser över postlagen och förutsättningarna för att kontrollera brev och paket.

Den nuvarande strategin mot alkohol, narkotika, dopning och tobak, som löper ut nästa år, har inte lyckats minska användningen av narkotika. När strategin förnyas ska det därför bli ett större fokus på narkotika.

– När det gäller narkotika är vi alla självkritiska, säger Lena Hallengren.

Regeringen ger också Polismyndigheten i uppdrag att stärka arbetet för att bekämpa illegal handel med narkotika. Polismyndigheten ska redovisa uppdraget senast den 31 oktober 2021. En delredovisning ska lämnas senast den 30 juni 2020.

– Genom att bekämpa narkotikabrottsligheten kan vi försvåra finansieringen av den organiserade brottsligheten, säger Mikael Damberg.

Regeringen ger också Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att studera narkotikamarknaden i Sverige, eftersom det är länge sedan en liknande kartläggning gjordes.

Läs mer:

Löfven: De rikas knarkande göder gängkriminaliteten 

Så väl stämmer statsministerns påståenden