Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Regeringen vill ändra reglerna för offentlig upphandling

17:20. Ardalan Shekarabi (S) vill ändra regler för upphandling

Regeringen vill ändra reglerna för offentlig upphandling – trots att lagrådet gjort tummen ner. Nu ska sunda förnuftet råda, hävdar civilminister Ardalan Shekarabi (S) i DN-tv-programmet ”Rakt på sak”. Syftet är bland annat att asylsökande inte ska tvingas bo i tält.

Beslutet fattades på torsdagens regeringssammanträde. Bakgrunden till beslutet är att asylsökande tvingats bo i tältläger samtidigt som platser på direktupphandlade asylboenden stått tomma eftersom överklagandeprocesserna tagit lång tid.

– När det blir överprövningar ska man också beakta allmänintresset. Vi har haft en väldigt märklig situation där vi tvingats hänvisa asylsökanden till tältläger, samtidigt som vi haft tomma platser på asylboenden. Så kan vi inte ha det, säger Ardalan Shekarabi.

Om regeringen får en riksdagsmajoritet med sig ska lagtexten förtydligas. I förslaget står det att ”användarnas intresse, allmänintresset och övriga berörda intressen ska beaktas vid skadeavvägningen”.

Det innebär att leverantörer som förlorar en upphandling fortsatt kan överklaga, men domstolen kan låta allmänintresset väga tyngre än andra faktorer i överklagandeprocessen. 

– Regelverket kan inte krocka med det sunda förnuftet. Då får vi faktiskt ändra regelverket, säger Ardalan Shekarabi.

Men regelverket för offentliga upphandlingar styrs av EU-regler. Hur kan man då väga in det sunda förnuftet?

– EU-rätten ger oss ganska stort handlingsutrymme. Problemet har varit att vi varit alltför nitiska i tolkningen av EU-rätten, anser ministern.

Lagrådet har tidigare avstyrkt förslaget, men regeringen har ändå valt att gå vidare.

Ardalan Shekarabi var själv asylsökande när han kom med sin mamma till Sverige från Iran 1989. De fick avslag på sin ansökan om politisk asyl och gömde sig sedan i två år innan de beviljades uppehållstillstånd 1991. Därefter kom även hans pappa till Sverige.

Nu sitter Shekarabi i en regering som vill snabba på processen för att asylsökande som fått avslag ska lämna landet.

Hur känns det att vara med och fatta ett sådant beslut?

– Det är självklart svårt. Men regeringen måste ta ansvar och göra det som krävs. Vi måste få ordning och reda på mottagandet och en bra etablering. Då måste vi fatta en del tuffa politiska beslut.

Civilministern tog i onsdags emot utredningen om sex nya storregioner. Han ser inte problem med att dagens länsgränser skulle avskaffas om förslaget blir verklighet som planerat 2019.

– Vi ska ha samma indelning för länen som för landstingen. Nu har alla statliga myndigheter som egen regionala indelning. Så kan vi inte ha det.

Han avvisar kritik från statsvetare om att storskaligheten skulle kunna leda till försämrad insyn och demokratisk kontroll.

– Jag tror tvärtom. Vi måste bort från dagens situation när sjukvården styrs av avtal mellan olika landsting, säger Shekarabi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.