Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Regeringen vill förbjuda gräddfil i vården

Regeringen vill tillsammans med Vänsterpartiet förbjuda privatiseringar av universitetssjukhus och samtidigt stänga utrymmet för privata gräddfiler i vården.

Hela regeringens finanspolitik bygger på ett samarbete med Vänsterpartiet, som har ställt ett antal villkor för sitt stöd. Enligt överenskommelsen från 2014 ska de tre rödgröna partierna S, MP och V verka för att stoppa ”vinstjakten” inom välfärden. Ett förslag bereds just nu i regeringskansliet, men motståndet är kompakt i riksdagen.

Redan nu väljer regeringen att gå vidare med andra delar från 2014 års överenskommelse med V. På torsdagens regeringssammanträde klubbades två lagrådsremisser. Den ena handlar om att förbjuda privatiseringar av universitetssjukhus. Den andra går ut på att landstingen i avtal med vårdgivare ska kräva att de inte ger förtur för patienter med privata sjukvårdsförsäkringar.

Antalet privata sjukvårdsförsäkringar har mer än fördubblats sedan 2007 och omfattar nu cirka 650.000 personer. Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, varnar för konsekvenserna:

– Vi vill säkerställa att de som har störst behov av vård kommer först. Med fler privata försäkringar är det svårare att kontrollera att den principen upprätthålls. I dag betalar vi skatt för att få en sjukvård efter behov. Det undergräver hela modellen om vi ska betala två gånger.

Hon medger dock att det inte finns några bevis för att gräddfiler existerar. Ett syfte med lagförslaget är att skapa insyn i hur det ligger till med detta. Ulla Andersson kan inte heller peka på några konkreta planer på att sälja ut universitetssjukhus. Det rödgröna förslaget handlar om att stämma i bäcken.

Gabriel Wikström (S) är sjukvårdsminister.

– Det finns en stark strömning hos svensk borgerlighet om att vilja privatisera, inte minst i Stockholm. Jag är orolig för att man ska börja snegla på universitetssjukhusvården som är en grundläggande infrastruktur, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.