Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/regeringen-vill-forsvara-for-asylsokande-att-bosatta-sig-i-utsatta-omraden/

Politik

Regeringen vill försvåra för asylsökande att bosätta sig i utsatta områden

Foto: Tomislav Stjepic

Regeringen vill dra in ersättningen för asylsökande som bosätter sig i socialt utsatta områden. Syftet är att minska antalet asylsökande som bosätter sig på egen hand, så kallad Ebo.

Regeringen skickade på onsdagen en remiss till lagrådet med förslag på att försvåra för asylsökande att bosätta sig på egen hand under asylprocessen. Enligt förslaget ska asylsökande som bosätter sig i områden med socioekonomiska utmaningar inte ha rätt till någon ersättning från staten. 

Det innebär att den asylsökande för att få ersättning då måste välja mellan att bo i något av Migrationsverkets anläggningsboenden eller i ett område som inte anses ha socioekonomiska utmaningar. Exakt vilka områden som omfattas av förslaget tar inte regeringen ställning till nu utan det blir en senare fråga.

Socialdemokraterna har sedan länge drivit frågan om att reglerna om eget boende för asylsökande, Ebo, ska avskaffas. Bakgrunden är att en rad bostadsområden haft problem med trångboddhet och andra sociala konsekvenser på grund av Ebo. Den stora flyktingvågen 2015 spädde på problemen med Ebo.

Miljöpartiet har i regeringsställning hållit emot mot för stora förändringar av Ebo. MP:s linje har varit att värna om rätten för asylsökande att bosätta sig var de vill. 

Åtstramningen av Ebo som nu ändå genomförs är en del av januariavtalet med Centern och Liberalerna. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2020 och kommer att gälla nya asylsökande. De som i dag bor i socialt utsatta områden berörs inte.

Åtstramningarna i Ebo kan leda till ökat tryck på kommunerna. Personer som är stadigvarande bosatta i en kommun har rätt till nödbistånd, men det är enligt regeringen fortfarande oklart om det går att tillämpa på de nya reglerna. Eventuellt måste saken prövas i domstol.

I februari 2019 bodde omkring 55 procent av alla inskrivna personer i asylmottagandet i eget boende

– Eget boende kan i vissa områden medföra betydande sociala problem. Det kan handla om till exempel ökad segregation, extrem trångboddhet och svårigheter för kommunerna att erbjuda välfärdstjänster, kommenterar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

Läs mer: ”Svårare att bli en del av samhället om Ebo försvinner”