Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Regeringen vill göra om läkarutbildningen – tar bort at-tjänsten

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.
Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning. Foto: Erik Ardelius

Regeringen föreslår att läkarutbildningen i Sverige görs om. Syftet är att färdigutbildade läkare snabbare ska kunna komma ut i arbetslivet. 

– Det är viktigt att universiteten nu gör om sina utbildningar så att man varvar det akademiska med mycket praktik, säger Helene Hellmark Knutsson (S) som är minister för högre utbildning och forskning. 

VAL 2018

Läkarprogrammet ska förlängas med ett halvår, i alla fall om regeringen får bestämma.

Universitetsutbildningen skulle då bli sex år lång och generera en legitimation. I dagsläget blir läkare fullt legitimerade först efter avslutad at-tjänst. 

Det upplägget vill regeringen nu helt slopa och i stället ha en så kallad bastjänstgöring. Hur lång den ska vara föreslås bero på kunskapsmål. 

– Man kan väl säga att bastjänstgöringen blir som en tydlig och ordentlig introduktion för alla läkare som ska bli specialister oavsett om man har utbildat sig i Sverige eller utomlands. Bastjänstgöringen ska vara mer flexibel vilket leder till att den kan sökas på betydligt fler platser än vad dagens at-tjänstgöring kan göra, säger socialminister Annika Strandhäll (S). 

Syftet med förslaget är att få ut fler legitimerade läkare fortare på arbetsmarknaden.

– Det blir en mer sammanhållen utbildning. Med den nuvarande at-tjänstgöringen har vi ett delat ansvar mellan stat och landsting och det innebär att vi inte har kunnat ha ett kvalitetssäkringssystem på samma sätt. Nu är det viktigt att universiteten gör om sina utbildningar så att man varvar det akademiska med mycket praktik, säger Hellmark Knutsson. 

Basåret kommer att implementeras först när de studenter som har gått det nyutformade läkarprogrammet för första gången har tagit examen. 

Förslaget ska nu skickas på lagrådsremiss.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.