Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/regeringen-vill-inte-ha-slojforbud-i-skolan/

Politik

Regeringen vill inte ha slöjförbud i skolan

Utbildningsminister Anna Ekström (S). Foto: Daniel Costantini

Regeringen säger nej till att utreda slöjförbud i förskola och grundskola.

– Om flickor pressas att använda slöja mot sin vilja så vill jag se hårda tag mot dem som pressar, inte mot de utsatta flickorna, säger utbildningsminister Anna Ekström, (S).  

Debatten om slöjförbud väcktes på nytt efter att DN förra veckan kunde berätta att Moderaternas partistyrelse vill se en utredning om förbud mot slöja i förskola och grundskola. Utbildningsminister Anna Ekström har hittills inte kommenterat frågan men väljer nu att prata med DN. 

– Jag vill inte att någon kvinna ska tvingas att sätta på sig en slöja. Och jag vill absolut inte att skolan ska medverka till att flickor eller kvinnor får påtryckningar om att bära olika former av religiösa plagg, till exempel slöja. Men religionsfriheten är oerhört viktig i Sverige, och det är ett väldigt stort steg att tvinga kvinnor som vill ha slöja att ta av den, säger utbildningsminister Anna Ekström och fortsätter: 

– Om flickor pressas att använda slöja mot sin vilja så vill jag se hårda tag mot dem som pressar, inte mot de utsatta flickorna, säger Anna Ekström.

Hur skiljer man på vilka som vill och inte vill?

– Det är otroligt svårt. Men de åtgärder samhället ska sätta in ska riktas med kraft mot dem som tvingar kvinnor och flickor. 

Även om slöjan skulle vara en del av ett hedersförtryck är inte ett slöjförbud lösningen, anser Ekström. I stället pekar hon på skolans roll. I januariavtalet mellan regeringen och Centern och Liberalerna finns beskrivet att skolans arbete mot hedersförtryck ska stärkas. 

 – Erfarenheten visar att unga flickor och pojkar som är offer för hedersvåld eller förtryck ofta vänder sig till sin lärare, kurator eller skolsköterska. Jag vill att skolan ska vara en trygg miljö dit elever som råkar ut för det här vedervärdiga förtrycket kan vända sig med förtroende.

Ett av Moderaternas argument är att man gör skillnad på pojkar och flickor, när flickor tillåts bära slöja? 

– I Sverige är jämställdhet ett viktigt mål. I Sverige ska läroplan och skollag gälla lika för pojkar och flickor. Läroplanen ska dessutom gälla lika för alla flickor. Man ska inte ha en sorts jämställdhet för flickor med en religiös åskådning och en annan för flickor med en annan religiös åskådning. Huvudregeln är att valet av klädsel är en individuell handling, det är något en elev i stor utsträckning bestämmer själv. 

Hur ser du på slöja på barn? 

– Det har kommit fram uppgifter om att förskolepersonal har agerat föräldrarnas förlängda arm och helt enkelt medverkat till att tvinga på förskolebarn slöjor. Det är oacceptabelt, det ska inte förekomma. Ett barn som går i förskolan ska kunna leka fritt och klättra.

Hur ser du på andra religiösa symboler i skolan?

– Vi har i Sverige och enligt Europakonventionen ett stark skydd för religionsfriheten. I religionsfriheten ligger också frihet att välja vilken religiös tro man vill ha eller friheten att välja bort en religiös tro. Den person jag vill skydda i det här sammanhanget är den unga flickan eller pojken som håller på att forma sin egen uppfattning eller övertygelse, säger hon och fortsätter: 

 – Vi har sett i Malmö att judar inte vågar bära religiösa symboler av rädsla för att bli utsatta. Ingen människa ska behöva vara rädd för att bära till exempel Davidsstjärnan. Den rätten vill jag verkligen värna.  

Skolverket genomför just nu en översyn av sina juridiska riktlinjer om elever med heltäckande slöja i skolan. Enligt nuvarande riktlinjer, som Anna Ekström själv var med och beslutade om när hon var generaldirektör på Skolverket, skulle ett generellt förbud strida mot den grundlagsskyddade religionsfriheten. Nu ska riktlinjerna bli bredare och inte bara handla om slöja. Samtidigt vill Skolverket säkerställa att riktlinjerna stämmer med lagen och aktuell praxis, till exempel kopplat till Europakonventionen. 

– Det är viktigt för lärare att det finns klara och tydliga riktlinjer. I den svenska skolan finns nu flickor som bär slöja i mycket större utsträckning än vad det gjorde när de tidigare riktlinjerna togs fram, för sex, sju år sedan, säger Ekström.