Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Regeringen vill kunna stänga Öresundsbron

Gränskontroll vid betalstation vid Öresundsbron.
Gränskontroll vid betalstation vid Öresundsbron. Foto: Erland Vinberg/TT

Regeringen vill kunna stänga Öresundsbron för att minska antalet asylsökande. Förslaget är en del i lagförslaget om id-kontroller på tåg och bussar.

Går lagen i genom kan bron stängas i upp till en månad.

I förra veckan presenterade regeringen flera förslag ämnade att få ner antalet asylsökande till Sverige. En av åtgärderna som regeringen hoppas mest på är id-kontroller på tåg och bussar.

Den kommer sannolikt stoppa många som reser utan pass eller andra id-handlingar från att ta sig till Sverige. Men regeringen är beredd att gå längre än så. Den vill även ha möjlighet att stänga vägar och broar, skriver Dagens Industri.

I en lagrådsremiss pekas Öresundsbron ut som den vägsträcka som skulle vara aktuell att stänga.

”Öresundsbron är en av Sveriges viktigaste och mest trafikerade förbindelser med ett annat land, Danmark. En tillfällig stängning av bron kan utgöra ytterligare en åtgärd för att minska risken att den allmänna ordningen eller inre säkerheten påverkas till följd av den stora tillströmningen av asylsökande", står det i texten som DI tagit del av.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) säger till DN att möjligheten stänga bron endast ska användas i nödfall.

– Tanken är att om det uppstår en akut situation så ska regeringen ha möjligheten att fatta ett sådant beslut. I dag finns ingen laglig möjlighet att göra det, säger hon.

Anna Johansson säger att regeringen inte har några planer på att stänga bron i nuläget.

– I dagsläget ser vi inte en sådan akut situation. Det är inget vi planerar för, det vore en väldigt dramatisk åtgärd. Vi hoppas att det här lagutrymmet inte ska behöva användas, säger hon.

Om förslaget gå i genom ska regeringen kunna stänga bron i upp till en månad. Innan beslut om ny stängning fattas måste det sedan gå minst två veckor.

Regeringen kommer ta ställning till lagrådsremissen vid ett extrainsatt regeringssammanträde på fredagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.