Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Regeringen vill satsa mer på lokala klimatprojekt

Foto: Mats J

Regeringen vill ge mer pengar till lokala klimatprojekt. Det berättade klimat- och miljöminister Åsa Romson i sitt tal till miljöpartistiska kommun- och landstingspolitiker på lördagen. Samtidig ville hon lägga partiets dåliga valresultat bakom sig.

Miljöpartiet hade målsättningen att bli tredje största parti och målade ut Sverigedemokraterna som huvudmotståndare i valrörelsen. Det slutade med att SD vann kampen överlägset och fick nästan dubbelt så många röster - 12,9 procent mot MP:s 6,9 procent.

– Men nu är det är dags att sluta sörja över Sverigedemokraternas valresultat och snöra på sig arbetsskorna. Vår roll är viktigare än någonsin, sade vice statsministern.

Hon avslöjade att regeringen avsatt nya pengar till lokala klimat- och miljöprojekt.

– Redan nästa år ska det gå att söka pengar, sade hon.

Klimat- och miljöfrågan, som partisekreteraren Anders Wallner i sin eftervalsanalys som i sin helhet publiceras på söndagen anser att partiet misslyckades med i valrörelsen, lyfte Romson i sitt tal fram som en framgång i den första rödgröna budgeten. Hon hävdar att regeringen satsar 4 miljarder kronor på klimat och miljö mot en halv miljard i alliansens gemensamma budget.

– Vi är inte passiva. Vi är fullt upptagna med att modernisera Sverige, sade hon apropå den interna kritik som riktats om att MP varit för maktfokuserat.

Hon ska nu leda den svenska delegationen på klimatmötet i Perus huvudstad Lima som inleds nästa vecka. Romson håller tal under klimatmötets andra vecka.

– Det som spelar roll är att vi tar ansvar hemma. Därför är jag stolt över att vi har en regering som kraftfulltstöder klimatfinansiering vid sidan om biståndet, sade hon.

Helgens MP-möte i Karlstad är historiskt. Det är första gången sedan bildandet 1981 som svensk politiks gröna parti är ett regeringsparti.

Från scenen hyllades efter talet fem av de sex MP-ministrarna i S+MP-regeringen. Romson, utbildningsminister Gustav Fridolin, kultur- och demokratiminister Alica Bah Kunkhe, bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan och biståndsminister Isabella Lövin fick flera långa applåder. Den sjätte, finansmarknadsminister Per Bolund, deltog med inspelat tv-inslag.

Särskilt stöd

Ett särskilt stöd till klimatinvesteringar i kommuner och regioner på 200 miljoner kronor ingår i nästa års statsbudget. Stödet ska utökas till 600 miljoner kronor per år 2016-2018.

Totalt ska det nya klimatstödet till kommuner, landsting, företag, organisationer därmed uppgå till totalt två miljarder kronor under de närmaste fyra åren.

Klimatpengarna fanns med redan i höstens budget, men detaljerna är nu klara kring hur pengarna ska kunna sökas.
- Det kan till exempel vara biogasstöd, men också handla om infrastruktur, säger Åsa Romson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.