Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Regeringen vill satsa på fler barnmorskor

Regeringen vill lösa BB-krisen med fler utbildningsplatser för barnmorskor och sjuksköterskor. Förslaget aviseras i den kommande vårbudgeten och ingår i  nästa års budget – om de borgerliga vinner valet. Men även om det blir rödgrön valseger väntar troligen en utbyggnad.

– På sina håll i landet finns det en brist på både specialistsjuksköterskor och barnmorskor. Vi har ett ständigt återkommande sommarproblem när det gäller att upprätthålla personalförsörjningen och därmed den trygghet som det innebär för blivande mammor, säger socialminister Göran Hägglund (KD) till DN.

I vårbudgeten om drygt en månad aviserar regeringen en utbyggnad av barnmorskeutbildningen. Den ska enligt planerna få 100 nya platser från hösten 2015. Därefter ökar antalet platser ytterligare 2016 till 150 fler än i dag.

– Det föds många barn i Sverige, vilket är glädjande. Vi har också stora pensionsavgångar de närmaste åren, säger Göran Hägglund.

Ett liknande förslag presenterades av Socialdemokraterna i början av februari. Men KD-ledaren förnekar att han sneglat på det största oppositionspartiet.

– Vi har tittat på vad det faktiska behovet är för att kunna möta de krav vi ställer på sjukvården. Då fordras det att fler får en möjlighet att utbilda sig till yrken som både är efterfrågade bland blivande studenter och där det finns ett behov på arbetsmarknaden, säger Hägglund.

Regeringen vill också att specialistsjuksköterskeutbildningen byggs ut från 2015 med 200 nya nybörjarplatser och sedan ökar 2016 till 400. Det innebär en ökning med 20 procent jämfört med i dag.

– Under en lång följd av år har vi sett att utbildningsplatserna inte alls motsvarar efterfrågan. Vården blir alltmer specialiserad och behovet av specialistsjuksköterskor ökar, säger Hägglund.

Kostnaden för statskassan beräknas till drygt 62 miljoner kronor per år från 2017 när satsningen är fullt utbyggd. Men den akuta krisen i till exempel Stockholms läns landsting där det privata BB Sophia har anställt barnmorskor från storsjukhus löses inte av regeringens förslag.

– Det är en fråga för arbetsgivarna att med de resurser som finns använda personalen på ett sådant sätt att man klarar att möta behovet, säger Göran Hägglund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.