Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Regeringen vill skicka svensk militär till Irak

01:39. Utrikesministern hoppas att det ska minska terrorhoten

Regeringen förbereder att skicka svensk militär till Irak för att utbilda kurdiska soldater som slåss mot Islamiska staten. Utrikesminister Margot Wallström (S) ser det som ett sätt att bemöta terrorismen. Hon utlovar också mer resurser till arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige.

Utrikesministern öppningstalade på söndagen på konferensen Folk och försvar i Sälen eftersom statsminister Stefan Löfven med kort varsel ändrat sina planer för att kunna delta i manifestationen i Paris mot terrorismen. Dådet mot tidningen Charlie Hebdo präglade hennes tal och den efterföljande diskussionen.

Unga människor som fått stridserfarenhet utomlands ses som en särskild riskgrupp. Ett sätt att komma åt terrorismen är därför enligt Margot Wallström att mer effektivt bekämpa den brutala organisationen Islamiska staten (IS). Regeringen förbereder nu en insats med svensk militär i Irak till stöd för kurdiska så kallade peshmergasoldater.

– Vi ser en möjlighet att skicka en mindre trupp med utbildare som kan ge dem råd. Det är en begäran från dem som kämpar mot IS. Det handlar inte om stridande förband, säger Wallström.

Hon utlovar också mer personal till det arbete mot våldsbejakande extremism som samordnas av före detta S-ledaren Mona Sahlin. Regeringen ska under 2015 presentera en handlingsplan mot att människor rekryteras som stridande eller terrorister. Där ingår Sahlins idé om en hjälplinje dit man kan ringa om någon i ens närhet visar intresse för att ansluta sig till extremistiska rörelser.

Dådet i Paris har följts av intensiva aktiviteter även inom den svenska säkerhetspolisen, berättar myndighetens chef Anders Thornberg.

– Vi har arbetat febrilt med att stödja den franska säkerhetstjänsten och med att bedöma hur dådet påverkar säkerhetsläget i Sverige. Terrorhotsnivån ligger dock fortfarande kvar på en förhöjd nivå som den gjort sedan oktober 2010. Vi har också lämnat hotbildsanalyser till den vanliga polisen så att den kan vidta rätt åtgärder på gator och torg, säger Thornberg.

Enligt honom har två planerade terrorattentat avvärjts i Sverige de senaste ett och ett halvt åren men Säpochefen vill inte gå in på några detaljer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.