Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Regeringen vill tvinga tusentals flyktingar att återvända

Fulla asylboenden tvingade i november flyktingar i Malmö att övernatta under bar himmel.
Fulla asylboenden tvingade i november flyktingar i Malmö att övernatta under bar himmel. Foto: Daniel Nilsson

22.000 flyktingar som har fått avslag på sina asylansökningar har försvunnit eller vägrar lämna Sverige.

Nu ska regeringen få dem att lämna landet så fort som möjligt.

Politiska påtryckningar, nya återvändaravtal med Afghanistan och andra länder samt en kraftsamling i flera myndigheter är planen.

Hittills i år har Migrationsverket överlämnat 10.376 ärenden till polisen med asylsökande som ska avvisas från Sverige. Totalt har polisen 22.000 fall med personer som med tvång ska fås att lämna Sverige. Regeringens högsta prioritet är nu att få dem att lämna landet så fort det går.

– Vi i politiken måste göra mer för att få återanvändaravtal på plats, dels genom EU via Frontex, dels genom att Sverige sluter egna avtal med länder, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Läs Ewa Stenbergs analys: En hel höst mellan ord och handling

Just nu pågår förhandlingar med Afghanistan om ett återvändaravtal. Inför den afghanske presidenten Ashraf Ghanis besök i Sverige i morgon, fredag, har afghanska ambassaden lämnat in ett förslag på avtal till regeringen. Men enligt uppgifter till DN kommer det inte att godkännas, utan ses snarare som en utgångspunkt för kommande förhandlingar.

Anders Ygeman är själv inte involverad i förhandlingarna och vill därför inte kommentera avtalet. Men han säger att regeringen har goda förhoppningar om att på sikt nå en överenskommelse. Ministern har däremot personligen engagerat sig när det gäller en rad andra länder.

– Ibland kan det behövas diplomatiska samtal och påtryckningar på länder. Där har jag engagerat mig genom att prata med Tunisiens utrikesminister när han var här, jag har samtalat med Algeriets ambassadör här i Sverige och jag försöker få till stånd ett möte med Marockos representant i Sverige – men det har varit lite svårt, säger han.

En åtgärd som både polisen och regeringen tittar på är att stationera poliser som sambandsmän i ett antal länder där byråkratin kan vara ett hinder för att skicka tillbaka personer.

– I princip alla andra EU-länder arbetar på det sättet, säger Patrik Engström, gränspolischef på polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

Vid sidan om politiska påtryckningar har även polisen och Kriminalvården fullt upp med förberedelser.

Polisen i region syd rekryterar nu fler poliser och siktar på att fördubbla styrkan inom gränspolisen som arbetar med avvisningar. För närvarande tar gränskontrollerna nästan alla resurser som finns. När nysatsningen är fullt ut genomförd ska 150 poliser i regionen arbeta enbart med avvisningsärenden.

– Vi skapar fler rörliga kontrollgrupper och vi bygger på med fler utredare. Det betyder att vi både jobbar ute på plats för att hitta de här individerna och jobbar strukturerat med utredningar så att vi verkligen når en verkställighet, säger Jarl Holmström operativ chef för polisen i region syd.

Enligt Holmström har polisen redan märkt av en ökning av antalet ärenden.

– Vi trodde inför 2015 att vi skulle verkställa 650 personer men nu med det här ökade trycket har vi i region syd verkställt 992 personer. Det är en rejäl ökning, säger han.

Enligt Patrik Engström på Noa kommer polisen också att se över hur de kan arbetare effektivare. Ett förslag som diskuteras är att låta en polis vara med när Migrationsverket meddelar avslag på asylansökan.

– Då kan polisen påbörja sin utredning och göra en bedömning om det behövs tvångsmedel redan från början, säger Patrik Engström.

I dag kan det gå månader från att beslut tas till det att polisen får ärendet på sitt bord.

– Då händer det ingenting och det skapar ett falsk hopp. Ju tidigare vi kommer in i bilden desto mindre är risken att personen avviker, säger Patrik Engström.

Inrikesminister Anders Ygeman poängterar att tvångsavvisningar också är viktigt för att få frivilliga återvändanden att öka.

– Det är klart att det är svårare att motivera till frivilligt återvändande om man vet att det är näst intill omöjligt att få till ett avvisande med tvång, säger han.

När polisen har gjort sitt i ett avvisningsärende tar oftast Kriminalvårdens transporttjänst över. De ansvarar för transporten utomlands. Även de ska nu inleda en rekryteringsprocess.

– Vi kommer gå ut med annonser i slutet på veckan eller nästa vecka, säger Johan Mellbring, chef för nationella transportenheten.

Inför 2016 hade enheten en prognos på 3 500 ärenden, en ökning med 600 fall. Den beräkningen är nu helt överspelad, tror Mellbring.

– Vi får vara beredd på en betydligt större ökning än så. Det vi har sagt är att vi ska klara en 30- till 40- procentig ökning.

Foto:

Fakta. Planen i korthet

Regeringen förhandlar med flera länder om avtal för att ta emot utvisade flyktingar.

Poliser ska vara med redan när den asylsökande får sitt avslagsbeslut av Migrationsverket, samt ska stationeras i mottagarländer som sambandsmän för att underlätta byråkratiska procedurer.

Polisen i region syd fördubblar antalet personer som arbetar med avvisningar och kriminalvårdens transporttjänst nyrekryterar för att klara av transporter ut ur landet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.