Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Regeringens besked om LSS välkomnas

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) presenterar åtgärdspaket kring LSS vid en pressträff på tisdagen. Trycket och oklarheterna kring den statliga assistansersättningen för funktionshindrade gör att regeringen lägger fram ett åtgärdspaket.
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) presenterar åtgärdspaket kring LSS vid en pressträff på tisdagen. Trycket och oklarheterna kring den statliga assistansersättningen för funktionshindrade gör att regeringen lägger fram ett åtgärdspaket. Foto: Claudio Bresciani/TT

De funktionshindrades organisationer välkomnar regeringens besked om LSS men ser fortfarande med oro på den utredning som ska föreslå en ny lag.

- Den är väldigt ensidigt inriktad på besparingar, säger Lars Ohly, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Ansvariga ministern Åsa Regnér (S) meddelade på tisdagen att Försäkringskassans omprövningar av rätten till personlig assistans, som görs vartannat år, ska frysas i väntan på ny lagstiftning. Ett bra besked anser Maria Persdotter, ordförande för organisationen Rörelsehindrade barn och ungdomar.

– Äntligen kommer det här nödstoppet som vi har drivit som ett krav länge. Det är väldigt bra, säger hon.

Åtgärden som Åsa Regnér utlovar, och som kan träda i kraft först i vår, berör dock bara de som därefter står i tur att få sin assistans omprövad. 

– Tyvärr löser det inte hela problemet. De som har ansökt om assistans och inte fått det och de som har förlorat hela eller delar av sin assistans, för deras del blir det här ingen skillnad, säger Maria Persdotter som menar att människor kommer att prövas enligt olika måttstockar beroende på när bedömningen sker.

– Det är vansinnigt. Det är inte så vi brukar använda oss av lagstiftning här i Sverige.

Även förre V-politikern Lars Ohly, ordförande för organisationen Funktionsrätt Sverige, är bara delvis positiv till Åsa Regnérs besked om ett stopp för omprövningar.

– Det är väldigt bra, efterlängtat och helt nödvändigt eftersom många berättigade till assistans har varit oroliga. Att omprövningarna stoppas är en lättnad för de som står inför att detta men vårt krav är att också de som redan har förlorat rätt till assistans ska få tillbaka den, säger han.

Åsa Regnér vill att frysningen gäller till dess att en större översyn av lagen LSS kan göras, vilket inte blir förrän tidigast nästa höst när den utredning som pågår har lämnat sina förslag. Lars Ohly befarar att de förslagen inte förbättrar de funktionshindrades situation.

– Så länge Åsa Regnér hänvisar till den utredning som sitter så kommer oron finnas kvar för att försämringar väntar runt hörnet. Den utredningens direktiv är väldigt ensidigt inriktade på besparingar inom personlig assistans, säger Lars Ohly.

Kristdemokraternas Emma Henriksson, ordförande i riksdagens socialutskott, delar uppfattningen hos de funktionshindrades organisationer.

– Det regeringen gör är nödvändigt men det är mest dimridåer. Den gör fortfarande inte tillräckligt åt det som gjort att människor har blivit av med sin assistans utan skjuter på det till efter valet. Man verkar mer intresserad av att rädda regeringens anseende än att rädda de människor som är i behov av assistans, säger Emma Henriksson.

Striden om LSS skär tvärs över blockgränsen. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är inne på samma linje som KD:s Emma Henriksson.

– Stopp för omprövningar är bra och nödvändigt och gör att fler kanske inte drabbas av indragen assistans. Problemet är att många har redan drabbats. Jag vill att man ska snabbutreda en ny lagstiftning som ska vara på plats före valet, inte efter, säger V-ledaren.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.