Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Regeringens betygförslag sågas av forskare

Regeringens förslag om att sänka betygsålder till årskurs 4 sågas av forskare. ”Tror man att det här höjer resultaten så är man ute och cyklar”, säger Alli Klapp vid Columbia university.

Sedan höstterminen 2012 får alla elever betyg från årskurs 6 och uppåt. Resultatet av tidiga betyg har studerats av Alli Klapp, tidigare vid Göteborgs universitet och Högskolan Kristianstad. Hon säger att effekterna av tidigare betyg är mycket små, ibland till och med negativa.

– Min forskning visar att låg- och medelpresterande elever som fick betyg i årskurs 6 presterade sämre i sjuan, åtta och nian jämfört med de som inte fått betyg i sexan.

I hennes studie ingick drygt 7.000 elever från 1980-talet, då kommunerna fick bestämma om eleverna skulle få betyg i årskurs 6 eller inte.

– Mina resultat ligger i fas med annan forskning. Små barn som får dåliga betyg riskerar att koppla det till sin egen person och ge upp helt i skolan. Den risken är mycket mindre med äldre barn, säger Alli Klapp.

Hon har inte mycket till övers för det nya regeringsförslaget, utan tycker att politikerna borde lyssna mer på forskarna.

– Rent personligen blir jag rätt uppgiven. Regeringen kopplar betyg till ökat lärande, men betygen påverkar inte lärandet utan det är det läraren som gör.

Finns det inget positivt med tidigare betyg?

– Det kan finnas något bra i att resultaten blir mer offentliga och därmed ökar pressen på rektorer att skjuta till resurser. Men det ska ske ändå. De flesta lärare är kompetenta och ser vilka barn som behöver stöd.

Klapps uttalanden går i linje med vad många andra pedagogikforskare sagt tidigare när diskussionen om sänkt betygsålder varit på tapeten. Skolverket har samlat en del av kritiken, men också somliga forskares positiva inställning till saken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.