Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Regeringens förslag till skärpta asylregler

Den svenska utlänningslagen ändras under en treårsperiod och anpassas till mininivåerna enligt internationella konventioner och EU-rätten.

• Alla asylsökande, utom kvotflyktingar, ska bara beviljas tidsbegränsade uppehållstillstånd.
Undantag gäller barn och deras familjer som registrerat sin asylansökan före presskonferensen ochn uppgörelsen på tisdagen och som fortfarande är i Sverige.

• Flyktingar med tidsbegränsade uppehållstillstånd ska bara kunna återförenas med sin kärnfamilj. Makar måste vara minst 21 år för att kunna återförenas.

• Försörjningskrav ska gälla vid all anhöriginvandring, utom när flyktingar ansöker om familjeåterförening under de tre första månaderna efter att flyktingstatus beviljats.

• Regeringen vill införa medicinsk åldersbestämning av asylsökande.

• Sverige inför id-kontroller på samtliga kollektiva transportsätt till Sverige, förutom färjor även på bussar och tåg.

•Antalet kvotflyktingar till Sverige uppgår till 1.900 personer om året. Siffran har varit densamma de senaste 5 åren. Från vilka flyktinggrupper, nationaliteter och i vilka länder kvotflyktingarna ska tas ut bestäms i samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR.

Källor: Regeringen och Migrationsverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.