Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Regnérs nödbroms räcker inte anser kritiker

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Other: Claudio Bresciani/TT

Regeringen vill dra i nödbromsen och tillfälligt stoppa alla omprövningar av rätten till personlig assistans. Bra – men för lite och för sent, anser oppositionen och brukarnas organisationer.

– Det påverkar inte alla de som redan blivit av med sin assistans, säger Emma Henriksson (KD).

Regeringen har pressats hårt på senare tid att göra något för att värna funktionshindrades rätt till personlig assistans. De många fallen där hjälp och stöd har dragits in har väckt upprördhet. Indragningarna bottnar i att Försäkringskassan skärpt sina bedömningar efter ett antal vägledande domar.

På tisdagen försökte ansvariga ministern Åsa Regnér (S) möta kritikstormen genom att ta till ett slags nödbroms för att hindra att fler funktionshindrade råkar illa ut. Regeringen vill att Försäkringskassan tillfälligt avstår från att göra de omprövningar av rätten till personlig assistans som rutinmässigt görs vartannat år. En lag med den innebörden ska läggas fram i riksdagen i början av nästa år och väntas få stöd av en majoritet.

Enligt Åsa Regnér har regeringen lyssnat till den oro som finns bland de funktionshindrade och deras anhöriga.

– Vi gör det här för att diskussionen om effekter av olika domar skapar en orimlig situation och svårförutsägbara förändringar för personer som har rätt till personlig assistans. Därför fryser vi de här omprövningarna.

Organisationer som företräder de funktionshindrade välkomnar tisdagens besked från Åsa Regnér.

Läs mer: Ewa Stenberg: Ett välfärdsparti kan inte gå till val som hjärtlöst

– Äntligen kommer det här nödstoppet som vi har drivit som ett krav länge. Det är väldigt bra, säger Maria Persdotter, ordförande för organisationen Rörelsehindrade barn och ungdomar.

– Det är efterlängtat och helt nödvändigt eftersom många berättigade till assistans har varit oroliga, säger förre V-ledaren Lars Ohly som är ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Bägge anser dock att regeringens åtgärd är otillräcklig och kommer för sent, en uppfattning som delas av oppositionspartier på båda sidor av blockgränsen.

Emma Henriksson (KD) är ordförande i riksdagens socialutskott.

– Det regeringen gör är nödvändigt men det handlar mest om dimridåer. Det påverkar inte alla de som ansöker om personlig assistans för första gången och inte heller de som redan har blivit av med sin assistans, säger hon. 

Frysningen av omprövningarna ska enligt regeringen gälla till dess att en större översyn görs av lagen LSS. Det blir dock inte förrän efter valet, eftersom översynen ska bygga på utredningsförslag som läggs fram först hösten 2018. 

En tydlig politisk skiljelinje finns i synen på hur fort man kan få fram ny lagstiftning som återställer rätten till assistans till den nivå som gällde innan rättspraxis började skärpas 2015. Liberalerna liksom Kristdemokraterna och Vänsterpartiet hör till dem som inte anser att man måste invänta resultaten från den sittande LSS-utredningen. 

Enligt Emma Henriksson (KD) finns redan nu ett tillräckligt underlag som visar hur rätten till personlig assistans har urholkats på ett sätt som inte stämmer med lagens intentioner. Samma uppfattning har Bengt Eliasson som är Liberalernas talesperson i LSS-frågan.

Läs mer: ”Det går tillbaka mot institutionsvård”

– Jag tycker att Åsa Regnér skulle ha passat på att lägga in mer i det här åtgärdspaketet. Det är tragiskt att hon inte tog chansen. De förändringar som behöver göras för att stoppa den här förödande praxisen som växer fram, de går att göra i snabbspår menar jag.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt håller med.

– Jag vill att man ska snabbutreda en ny lagstiftning som ska vara på plats före valet, inte efter, säger V-ledaren.

Åsa Regnér vill inte ge några sådana löften. Hon har lovat att före jul att lägga fram förslag på en lagändring som stoppar konsekvenserna av det senaste utlåtandet från Högsta förvaltningsdomstolen, som bland annat gällde rätten till assistans under väntetider vid aktiviteter utanför hemmet. Att komma till rätta med effekterna av tidigare domar tar dock längre tid, enligt henne.

– Det är en mer komplicerad fråga. Därför har vi bett Försäkringskassan om en analys av effekterna som kommer i december och då får vi se vad vi mer kan göra. Det här är vad vi kan göra skyndsamt nu, säger Åsa Regnér. 

Bakgrund.LSS

Lagens om stöd och service (LSS) kom 1994 för att ge funktionshindrade möjlighet att leva ett liv som alla andra. Där ingår rätten till personlig assistans.

Efter ett antal domar från Högsta förvaltningsdomstolen har Försäkringskassan skärpt sina bedömningar så att fler har nekats assistans.

Före jul ska regeringen komma med ett lagförslag som motverkar konsekvenserna av den senaste domen. Innan ansvariga ministern Åsa Regnér lovar fler lagändringar vill hon invänta den analys av domarnas effekter som Försäkringskassan ska presentera i december.

Åsa Regnér hänvisar också till den utredning som ser över hela LSS och som ska vara färdig nästa höst. Den fokuserar bland annat på hur de stigande kostnaderna för assistans ska hanteras.

I en DN-enkät svarade fem riksdagspartier att de redan nu vill se en lagändring för att mildra rättspraxis: KD, L, C, V och SD. M ligger närmare regeringens linje.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.