Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Reinfeldt beredd kriminalisera resor för terrorsvenskar

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) öppnar för att göra det kriminellt att åka utomlands och strida med terrorgrupper.

Det framkom i Sveriges Radios utfrågning av partiledaren på tisdagen.

– Jag är beredd att titta på en sådan lagstiftningen, jag har sett att andra länder gör det, säger Reinfeldt till P1 Morgon.

Justitieminister Beatrice Ask (M) uppgav till DN på måndagen att regeringen ser allvarligt på att allt fler unga svenskar ansluter sig till framför allt jihadisterna Islamska staten (IS) i Syrien och Irak. Därför diskuterar man olika lösningar för att stoppa utvecklingen.

Enligt säpo har runt 80 svenska medborgare åkt för att strida med terrrorgrupper sedan 2012. Ungefär hälften har återvänt till Sverige och ett 20-tal ska ha dött i striderna. Säpo varnar även för att återvändarna kan komma tillbaka med avsikt att begå terrorattentat i Sverige eller Europa.

I Norge har man föreslagit att norrmän som strider med jihadister ska få sitt medborgarskap indraget. Men en sådan lösning i Sverige utesluter statsministern.

– Jag tycker inte man ska ge sig in i diskussioner om medborgarskap på det sättet. Men det är ett problem som vi ser växer, säger Reinfeldt in radiointervjun.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.