Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Reinfeldt: Billströms uttalande är försvårande

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tycker att migrationsminister Tobias Billströms uttalanden är ”försvårande” för hans ställning som minister. Det sade han till journalister i riksdagen på tisdagseftermiddagen.
 

– Vägen att återvinna förtroendet måste gå via att han håller sig till den humana inriktning som vi har för politiken och att han arbetar hårt för att återvinna sitt förtroende, sade Fredrik Reinfeldt.

I en intervju i måndagens DN gjorde Tobias Billström ett dubbelt klavertramp. Först argumenterade han emot att papperslösa ska få gå gymnasiet, en rätt som efter regeringens förslag ska införas den 1 juli. Sedan uttalade han sig om att ”blonda och blåögda” hade andra syften med att ta hand om personer som upplåter sig illegalt i landet än andra.

Ett annat uppmärksammat uttalande kom i början av februari när Tobias Billström påstod att en moderat arbetsgrupp hade till uppgift att se över ”volymerna” på asyl- och anhöriginvandring efter valet. Detta tog Fredrik Reinfeldt avstånd ifrån och påpekade att något sådant uppdrag inte fanns i de skrivna direktiven från Moderaternas partistyrelse.

Inom Moderata ungdomsförbundet har krav på Tobias Billströms avgång börjat väckas. Enligt uppgift till DN anser högt uppsatta personer i M-toppen att Billströms förtroende är förbrukat. Men Fredrik Reinfeldt vill ge Billström en sista chans.

– Han har under lång tid varit migrationsminister. Det är en svår statsrådspost. Han har haft förmåga att visa den balans och det omdöme som krävs. Nu har han brustit vid ett par tillfällen. Då har jag understrukit att nu krävs hårt arbete och att hålla sig till den linje som är regeringens och Moderaternas för att återvinna förtroendet, säger Fredrik Reinfeldt.

– Han är införstådd med att det kommer att krävas hårt arbete.

På frågan om detta ska uppfattas som en varning till Billström svarar Reinfeldt:

– Det är viktigt att vara tydlig, viktigt för oss att stå upp för en human, rättssäker och ordnad asyl- och migrationspolitik. Vi har inte för avsikt att ändra inriktning på den förda politiken.

Kan en minister som gjort sådana felsägningar sitta kvar?

– Han har att jobba hårt för att återvinna förtroende och det har jag gjort klart för Tobias Billström, säger Fredrik Reinfeldt till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.