Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Reinfeldt får full fallskärm trots höga inkomster

Reinfeldt strax efter att han meddelat sin avgång på Moderaternas valvaka för ett år sedan.
Reinfeldt strax efter att han meddelat sin avgång på Moderaternas valvaka för ett år sedan. Foto: Paul Hansen

Fredrik Reinfeldt tar ut fullt avgångsvederlag på 156.000 kronor i månaden trots att han har stora inkomster i sitt eget bolag, avslöjar SVT.

Den tidigare statsministern är inte den enda av de tidigare ministrarna från den borgerliga regeringen som gör på samma sätt och lever på avgångsersättningen medan de bygger upp sina egna företag.

Enligt SVT tar Reinfeldt 100.000 kronor för en timmes föreläsning. Pengarna går in i hans aktiebolag. Genom det företaget, Fredrik Reinfeldt AB, erbjuder han sig att vara rådgivare och hålla föreläsningar. Hans momsinbetalningar hittills i år motsvarar intäkter på cirka 2,2 miljoner.

Men han tar inte ut någon lön från företaget och därför har han som före detta statsråd rätt till avgångsersättning. För den som tar ut lön från sitt bolag, eller har andra löneinkomster, ska en avräkning ske och avgångsersättningen minskar då.

Reglerna för avgående statsråd säger att de får behålla sin lön i ett år efter att de lämnat regeringen. För statssekreterare gäller två år, och för andra politiskt tillsatta tjänstemän avgörs saken från fall till fall.

På en fråga från SVT om varför han inte tagit ut lön och gjort någon avräkning svarar Fredrik Reinfeldt:

– Ett företag kan inte fungera från dag ett om det inte får en viss möjlighet att byggas upp. Det kommer att vara det som är grund för min försörjning framåt, säger han till SVT.

Han försvarar i intervjun de regler som ligger till grund för ersättningen och kallar dem "omställningsstöd":

– Jag har varit statsminister och det här är regler kopplat till vad Sveriges statsminister ska göra efter att han har lämnat sitt jobb. Den vanligaste frågan och diskussionen som medierna brukar ta upp är: ”varför jobbar ni med fel saker? Varför tar ni jobb som är känsliga, varför finns det inga karantänsregler?” Då har man inrättat ett omställningsstöd och det har jag använt på det sätt som det är avsett, säger han till SVT.

Enligt SVT:s granskning har sju av de tidigare statsråden fortfarande full ersättning utan avräkning.

En av dem är Carl Bildt. I augusti fick han fortfarande ut fullt avgångsvederlag, och tar inte ut någon lön från sitt konsult- och informationsbolag Bildt Global. Två tidigare statsråd avstod helt från ersättning, miljöminister Lena Ek och förre finansministern Anders Borg.

Reglerna innebär också att de ministrar som tidigare har varit riksdagsmän har rätt till så kallad inkomstgaranti från riksdagen när deras avgångsersättning som statsråd upphör. Hur länge beror dels på hur många år de suttit i riksdagen, dels på hur gamla de är.

Fredrik Reinfeldt skulle till exempel kunna få 40.000 kronor i månaden från riksdagen fram till 2020, men han säger till SVT att han inte kommer att ta ut de pengarna:

– Nej, eftersom jag avser att leva på ersättningar från mitt företag

Även den tidigare statsministern Göran Persson tog efter valförlusten 2006 ut fullt avgångsvederlag samtidigt med sitt arbete som pr–konsult med ett eget bolag. Han fick kritik men en granskning visade att han följt reglerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.