Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Reinfeldt får kritik om marknadshyror

​Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) får borgerlig kritik för att han stänger dörren för marknadshyror. ”Det är fegt och väldigt olyckligt”, Hannes Hervieu, ordförande i Centerstudenter.

Både Centerpartiet och senast Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund i DN:s partiledarintervju förra veckan vill prova marknadshyror för att få fart på byggandet av nya hyresrätter. Men det största borgerliga partiet fortsätter att säga nej.

Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt säger i en intervju i DN på torsdagen att han anser att den hyressättning som fastighetsägare och Hyresgästföreningen kommit överens om för nya hyresrätter är tillräcklig.

– Moderaterna verkar av en rädsla för en svår debatt säga det man vet är det som krävs. Men man vinner inga val genom att fega, säger Hannes Hervieu.

Han tillbakavisar farhågor om att ett ökat inslag av marknadshyror skulle leda till ännu dyrare boendekostnader.

– Med en friare hyressättning skulle produktionen av nya bostäder öka. Det skulle också skapa mer rörlighet på bostadsmarknaden så att fler bostäder skulle bli tillgängliga även för folk med svagare ekonomiska medel , hävdar Hannes Hervieu.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.