Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 21:47 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/reinfeldt-fixerad-av-jobben/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Reinfeldt fixerad av jobben

Moderaterna är det givna partiet för dem som jobbar och de som vill jobba, enligt partiledaren Fredrik Reinfeldt. Han beskriver sig som ”fixerad av jobben”.

– Att få jobben att bli fler är en av de svåraste utmaningarna, en som vi ofta underskattar, sade statsministern och Moderatledaren i talet till nära 2.000 kommun- och landstingspolitiker på partiets Sverigemöte i Örebro.

Han klappades in av hojtande partivänner till dånande schlagers – Euphoria och Amazing, toppbidragen från Melodifestivalen – och skämtade om att han tänkt komma in med ljuset släckt och lysande dräkt. Men det fick räcka med en ny slips.
Snart övergick han till att vara statistikmagister och närmast föreläste om sysselsättning, sysselsättningsgrad och olika begrepp för arbetsmarknadsstatistik.

– Sverige är på rätt väg, hävdade Reinfeldt och tillbakavisade förklaringen att sysselsättningen ökat enbart på grund av att befolkningen ökat.

– Tro inte på dem som säger att det automatiskt blir fler jobb när befolkningen växer, det krävs en politik för det, sade han.

Moderatledaren talade mycket lite om andra frågor, välfärd nämndes knappt annat än indirekt.

– Jag medger att jag kan beskrivas som fixerad vid jobben, men det tänker jag stolt fortsätta att vara. Jobben är nyckeln till många av de samhällsutmaningar vi har, sade Reinfeldt till TT efter talet.

I sitt tal delade han upp arbetsmarknaden och människorna där i grupper. Den stora gruppen är, med Reinfeldts ord, samhällsbärarna, ”de nya Moderaterna”. Det är poliser, sjuksköterskor, lärare, metallarbetare, tjänstemän och alla de andra som har ansvar, vill ta ansvar, reser sig upp och går till jobbet och får livet att gå ihop med hjälp av välfärdssamhället. En annan är de som inte riktigt fått in en fot på arbetsmarknaden, som haft det struligt eller har osäkra jobb inom städning, handel och hotell- och restaurang.

– Det är breda grupper som också håller uppe samhället. De ska också vara en del av de nya Moderaterna, sade han och hävdade att ”vänstern” mest verkar se dem som potentiella fackmedlemmar.

Människor som inte har något jobb eller människor som är förhindrade att arbeta, hör de också till de nya Moderaterna?

– Jag misstror det här med att alla ska rösta på ett parti. Jag vill bara markera att Moderaterna är det naturliga valet för dem som jobbar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.