Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Reinfeldt: Försvaret är ett särintresse

Statsminister Fredrik Reinfeldt.
Statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Bertil Enevåg Ericson / Scanpix
Försvaret är ett särintresse, sade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) när han för första gången kommenterade de senaste veckornas försvarsdebatt. Statsministern kallade debatten märklig och sade att det inte finns något militärt hot mot Sverige i dag som motiverar ett territoriellt täckande försvar.

ÖB Sverker Göransson har berättat att hemliga spel visar att Sverige kan försvara sig upp till en vecka mot ett begränsat militärt angrepp i ett område. Försvarsmakten har senare berättat att det bara finns försvarsplanering för fem områden i Sverige, och att huvuddelen av landets yta ligger utanför.

Det har lett till att försvarspolitiker i S, KD,C och FP talat om behov av höjda försvarsutgifter. De tre Allianspartierna har också begärt en Natoutredning.

Statsministern besökte i förmiddags riksdagsjournalisterna och kommenterade för första gången debatten. Han sade att han inte kan se att någon i dagsläget skulle vilja rikta ett isolerat militärt angrepp mot Sverige.

– Därför har vi inte ett territoriellt täckande försvar, sade han och beskrev de stora försvarsreformerna bort från ett invasionsförsvar till ett mindre och mer snabbfotat insatsförsvar.

Statsministern pekade på att det finns politiker som gått ut och talat om högre försvarsanslag – utan att deras partier har lagt några sådana förslag i regeringen eller i riksdagen.

Han avslöjade att inget Alliansparti haft en avvikande uppfattning om försvarsanslagen i regeringen. Fredrik Reinfeldt lade till att inget parti i riksdagen heller har föreslagit högre försvarsanslag, bortsett från SD som enligt statsministern inte har någon trovärdig finansiering.

– Det finns inget stöd för de uppfattningar som uttrycks i medierna och då blir den här debatten väldigt märklig, sade han.

Fredrik Reinfeldt förklarade ÖB:s uttalanden om Sveriges försvarsförmåga med att ÖB är orolig för sin myndighets ekonomi på några års sikt. Statsministern kallade försvaret för ett särintresse.

– Det finns en lång rads myndighetschefer som berättar vad just deras verksamhet kan göra. I den politiska rollen, i en regeringsmakt, handlar det om att väga av olika intressen mot varandra. Det en vill ha påverkar också någon annan. Därför måste den som säger mer försvarsanslag väga det mot: ska det vara mindre skola? Ska det vara mindre till sjukvården?

Fredrik Reinfeldt sade att det nästan inte finns någon politisk fråga där riksdagens partier är så överens.

– Riksdagens partier är oerhört samlade, nästan unikt för svensk politik, om vilka nivåer vi ska ha för försvarsekonomin. De har inga avvikande uppfattningar, förutom att ett par rödgröna partier har förslag på nedskärningar. Annars är vi väldigt samlade kring att det här är ungefär rätt nivå på försvarsanslagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.