Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Reinfeldt går emot Billström

Den moderata arbetsgrupp som ska se över partiets politik inom integrations- och migrationsfrågor inför valet nästa år ska inte diskutera volymen av asyl- och anhöriginvandring, säger nu statsminister Fredrik Reinfeldt.
 

Därmed ger Reinfeldt nu en helt annan bild än migrationsminister Tobias Billström av uppdraget för arbetsgruppen.

Något uppdrag att diskutera asyl- och anhöriginvandringens ”volym”, som Tobias BIllström talat om, finns inte i de skrivna direktiven till den moderata arbetsgruppen, påpekar Fredrik Reinfeldt.

– Vi har som noggrant skrivna direktiv inte det som någon utgångspunkt. Det är snarare så att vi säger att det kommer fler till Sverige, av skäl som vi har bidragit till att möjliggöra. Kring det blir en diskussion. Kan vi då med fortsatt kvalitet skapa utrymme för de människor som kommer till Sverige? Och jag tycker att det är riktigt att man får föra den diskussionen, säger Fredrik Reinfeldt i en webb-tv-intervju med DN.

Men gruppen ska alltså inte tala om minskad asyl- och anhöriginvandring i volymer?

– Nej, utan vi ska få förslag på i delar förändringar vi kan göra baserat på de förskjutningar vi redan har gjort.

Så sent som i en intervju i Sveriges Televisions ”Agenda” i söndags kväll hävdade Tobias Billström motsatsen – att gruppen skulle ägna mycket tid åt att diskutera ”volymen” för asyl- och anhöriginvandring, något som tidigare bara Sverigedemokraterna drivit av riksdagspartierna.

Uttalandet har fått kritik internt av Moderata ungdomsförbundet, Muf, från de tre mindre partierna i regeringen – Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna – samt Miljöpartiet, regeringens samarbetsparti i migrationsfrågor, som kallat utspelet ”obehagligt”.

Även den moderata partisekreteraren Kent Persson har fått kritik för att han i samband med presentationen av arbetsgruppen i fredags sagt att Sverigedemokraterna ”pekat på problemen” när ingen annan resonerat om det. Men Fredrik Reinfeldt tar sin partisekreterare i försvar.

– Jag tycker att det är oerhört viktigt för Moderaternas räkning att stå fast vid att vi diskuterar samhällsproblem utifrån hur verkligheten ser ut och förändras och inte i relation till andra partier, säger Reinfeldt som uttalade sig efter EU-nämndens möte i riksdagen på onsdagseftermiddagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.