Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Reinfeldt i hetluften i New York

Miljöminister Lena Ek (C), statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Carl Bildt (M) i New York.
Miljöminister Lena Ek (C), statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Carl Bildt (M) i New York. Foto: Pontus Höök

Fredrik Reinfeldt överraskade många när han annonserade sin avgång på valnatten. Kritiken var hård från flera moderatkollegor. Sven Otto Littorin sade bland annat till DN att Reinfeldts beslut var ”fullständigt obegripligt”.

På tisdagen gjorde Reinfeldt sitt första officiella framträdande sedan valnatten när han besökte FN i New York för det årliga mötet med FN:s generalförsamling, i sällskap med utrikesminister Carl Bildt och miljöminister Lena Ek.

Reinfeldt, som alltid samlad och lågmäld, mötte en ettrig och lätt övertänd svensk presskår, samt två journalister från Ryssland och Georgien, på Rose Garden utanför FN:s huvudbyggnad på Manhattan. Efter en kort presskonferens svarade statsministern på frågor från Dagens Nyheter.

Många blev förvånade över ditt beslut att avgå på valnatten. Hur många kände till detta när du klev upp på scenen?

– Ja, alltså det var ju ett väl genomtänkt beslut som jag delat med några få och jag tänker inte gå in mer på det. Men det byggde också på de resonemang som alliansledarna hade enats om inför hur vi skulle betrakta valresultatet. Det fanns ju en känsla att vi var på väg att hinna ifatt lite på slutet och många blev naturligtvis ledsna när det inte gick så. Sen fick vi ett valresultat där rödgröna var större än alliansen och då måste ju jag ställa mig frågan: vad är min roll? Då har jag varit statsminister i åtta år, är jag beredd att gå över i en oppositionsroll och börja kritisera en sittande regering? Ska man göra det på ett sätt som är långsiktigt så måste man ju ha ett åttaårsperspektiv, fyra år av oppositionsregering, och sedan regera Sverige i ytterligare fyra år. Det var jag inte beredd att göra. Jag har redan varit partiordförande i 12 år och var inte redo att sträcka ut det till 20 år. Eftersom jag var klar över det så var det lika bra att istället vara tydlig och förbereda mitt parti för ett skifte, och förbereda för en efterträdare.

Du har ofta pratat just om långsiktigheten och det strategiska arbetet inom moderaterna. Många blev därmed förvånade när ni gjorde en så drastisk strategiändring med talet om att ”öppna våra hjärtan” för flyktingar, vilket kom väldigt sent i valrörelsen. Hur uppstod det talet? Var det först och främst ditt beslut att betona detta budskap?

– Ja, absolut, det grundades på äkta engagemang och faktumet att världen förändrats i en svårare riktning i den meningen att vi har en flyktingsituation och vi hade uppdaterad information om att det skulle påverka både svensk budget och svenskt samhällsliv. Jag tycker det är mitt ansvar att både berätta för svenska folket vad som är på väg att hända, men att också bemöta det med öppenhet, att det här är en prövning och att vi tycker vi ska öppna våra hjärtan för att möta det. Jag tycker det är väldigt viktigt att jag på det sättet stod upp för mina värderingar för Sverige som ett öppet land, samtidigt som jag tog det ansvar man måste göra som statsminister och berätta vad som är relevant, vad som kommer påverka förutsättningarna för Sverige under kommande år och det här är en av de största enskilda förändringarna som kommer att påverka Sverige.

Reinfeldt var mån om att korrigera bilden av att denna valstrategi spädde på moderaternas förlust av väljare till sverigedemokraterna. Detta skifte skedde redan innan talet om att ”öppna våra hjärtan”, enligt Reinfeldt. Var tredje ny SD-väljare kom från moderaterna och Reinfeldt poängterade svårigheterna med att vinna tillbaka förtroendet hos dessa väljare.

– Nu är det andra som ska ta över så jag ska inte rådgöra i den delen. Men jag vill bara påpeka en sak och det är att ni utgår hela tiden från valresultatet 2010 och det är ju ett väldigt avvikande och bra resultat för moderaterna, där många väljare som inte skulle, i sådana här samtal, beskriva sig själva som moderater ändå röstade på Moderaterna. Många av dem har helt enkelt gått vidare och vallokalsundersökningarna visar att många som röstade på SD bestämde sig väldigt tidigt, ofta före valrörelsen. Så jag betraktar det som att ett flöde redan skett sedan långt tidigare till SD av väljare till som inte betraktar sig som moderater, så man måste fördjupa den analysen. Men det är onekligen en uppgift som min efterträdare kommer att behöva jobba med.

De senaste dagarna har det spekulerats om att Reinfeldt nu är på jakt efter ett utrikespolitiskt uppdrag, möjligen en högt uppsatt position inom FN. Bland presskår och diplomater i New York skämtades det om att Reinfeldt egentligen är i New York för att ragga anställningsintervjuer. Men den relativt låga ambitionsnivån på besöket i New York tyder dock på att han inte har någon omedelbar plan på att söka FN-jobb.

På presskonferensen sade du att du nu är färdig med ”inrikespolitiskt arbete”. Är det utrikespolitiken som lockar nu?

– Njae, det är mer att jag är tydlig med att jag lämnar och ställer om nu från svensk inrikespolitik, tills vi har en ny regering. Sen får jag återkomma med vad det innehåller.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.