Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Reinfeldt: Inga nya löften om skattesänkningar

Moderaterna vill inte ha några nya löften om skattesänkningar i regeringens valmanifest nästa år. I stället prioriterar statsminister Fredrik Reinfeldt mer pengar till skolan - om det finns pengar i budgeten.

Dessa besked gav Reinfeldt – i egenskap av M-ledare – när han besökte Riksdagsjournalisternas förening på tisdagen.

– Vi förbereder inte något skarpt skattesänkningslöfte. I stället tror jag valrörelsen nästa år kommer att handla om att stå emot de förslag om skattehöjningar som kommer från det rödgröna hållet, sade Fredrik Reinfeldt som besökte föreningen med anledning av att Moderaternas arbetsstämma som inleds i Norrköping på torsdag.

Statsministern vill i stället prioritera att ge mer pengar till skolan i det kommande valmanifestet. Högst upp på listan för M står mer undervisningstid, fler speciallärare och en fortsatt utbyggnad av förstalärarsystemet, som nästa år ska ge 5.000 kronor mer i månadslön till 15.000 av landets 95.000 lärare.

Så sent som i mars höll Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg en presskonferens där de sade att partiet under nästa mandatperiod vill införa ett sjätte jobbskatteavdrag, det vill säga sänkt skatt för de som arbetar. Sedan dess har förslaget om ett femte jobbskatteavdrag lagts i höstbudgeten.

– Vi har använt starka finanser för att lägga ett budgetförslag. När vi tar in det är utrymmet framåt begränsat, anser Reinfeldt.

Han betonar att han uttalar sig som moderatledare och att förhandlingar med de andra regeringspartierna, där flera av de mindre partierna driver skattesänkningar, återstår.

– Jag kan inte nu exakt veta vilka resonemang vi för i augusti. Jag försöker bara säga vad jag ser just nu, säger han.

Reinfeldt vill inte svara hur han ser på resten av mandatperioden. Det tolkar  Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson som att Reinfeldt köper sig tid.

– För mig är det ett icke-besked. Han tvekar lite på tidpunkten för nästa jobbskatteavdrag, säger hon till DN.

Magdalena Andersson poängterar att M-stämman ska fatta beslut om att partiet vill fortsätta att sänka inkomstskatterna, ”främst för låg- och medelinkomsttagare”.

– Om han inte tror på det längre borde man dra tillbaka stämmohandlingarna, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.