Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Reinfeldt: Juholt sviker svenska folket

Foto: Lina Alriksson
Statsminister Fredrik Reinfeldt är mycket kritisk till den nye S-ledarens sätt att utnyttja den parlamentariska situationen. Håkan Juholt sviker löftet om att inte låta Sverigedemokraterna få något inflytande, anser Reinfeldt. ” Det är förutsättningarna för hur man långsiktigt ska kunna regera Sverige som nu utmanas.”

Hittills har regeringen åkt på ett tjugotal nederlag i riksdagen när de rödgröna och Sverige­demokraterna gemensamt röstat emot Allianspartiernas förslag. Så sent som i fredags beslutade en extrainkallad riksdag att kräva förändringar i regeringens sjuk­försäkringsreform.

Men den stora prövningen väntar i höst. Oppositionen har hittat en lucka i budgetlagen som gör det möjligt att stoppa det som är kärnan i regeringens ekonomiska politik: det femte jobbskatte­avdraget. Budget­reglerna förhind­rar oppositionen att stoppa förslaget samtidigt som budgeten läggs fram, men det finns en möjlighet att lyfta ut jobbskatteavdraget i efterhand.

Statsministern ägnade säsongens sista parti­ledardebatt åt att varna för följderna av att kringgå det finanspolitiska ramverket. Nu går han ännu längre och anklagar Håkan Juholt för att svika det som Mona Sahlin lovade inför valet: att inte på något sätt ge Sverigedemokraterna inflytande.

– Inför valet sa jag att vi var tvungna att förhålla oss till att SD kan komma in och att det av de två regeringsalternativen som är störst skulle regera Sverige. Mona Sahlin tog i oerhört och använde formuleringar som att S aldrig i något sammanhang, på något sätt eller någonstans skulle ge inflytande till SD. Jag menar att Håkan Juholt inte fullföljt det. Han röstar nu med Jimmie Åkesson. Det är inte i närheten av det som Mona Sahlin lovade svenska folket.

Oppositionen är irriterad på att regeringen inte anstränger sig för att förankra beslut i riksdagen?

– Vi har ju visat att vi gjort uppgörelser om Afghanistan, Libyen, asyl- och migrationspolitiken. Vi får notera att det Håkan Juholt och Jimmie Åkesson nu röstar för är inte att stoppa förslag vi lägger, det är att försöka ta bort reformer vi gjorde förra mandatperioden. Då är det lite svårt att hävda att vi inte har förhandlat eller förankrat. Det här drivs av andra ambitioner och det driver ihop Jimmie Åkesson och Håkan Juholt.

Vilka andra ambitioner?

– Den i och för sig legitima rollen att försöka stoppa regeringen från att genomföra sina reformer. Men jag har alltid tagit på stort allvar det jag säger till väljare, för det måste sen hänga ihop med beteendet. Det är förvisso så att S bytt ledare men de pantsatte rätt hårt sitt parti att de avsåg att inte ge inflytande till SD.

Vad säger du om att Håkan Juholt hotar med att stoppa jobbskatteavdraget om S inte får komma med i budgetförhandlingarna?

– Vad Håkan Juholt menar är att han och Jimmie Åkesson är beredda att stoppa det. Han pratar ”vi” med SD – ”det är vi som kan stoppa”. Det är nästan 340 000 fler väljare som har röstat på alliansen än de rödgröna så vi behöver inte ett aktivt stöd av SD. Men det behöver Håkan Juholt.

Tror du att oppositionen tänker fullfölja sina tankar om att stoppa jobbskattevaderaget?

– Det måste de svara på. Men man ska ha klart för sig att osäkerhet i parlamentet påverkar räntor, bedömningen av Sverige och skapar misstro bland investerare. Det har ett högt pris. Om man inte kan ge svar på vilka vänner man tänker regera med, om man inte har en samarbetsstrategi som är långsiktig och om man inte respekterar det finanspolitiska ramverket, ja då hoppas jag att man har en idé om hur man ska få egen majoritet, för något annat svar verkar man inte ha.

Finns det risk för nyval?

– Min utgångspunkt är att fullfölja mitt mandat till 2014 och ta ansvar för det valresultat som är. Jag hoppas på att kloka personer i andra partier förstår vikten av att värdesätta det vi har uppnått och satt på plats med breda överenskommelser.

Tänker du mer aktivt söka överenskommelser med andra partier?


– Jag tänker fullfölja vad jag sagt. Vi tänker söka kontakt med MP och S. Men återigen, det finns kloka tankar och sätt att arbeta med detta som växt fram i generationer av politisk erfarenhet, och som lägger en grund för hur riksdagen ska fungera. Om man på kort tid river ner allt det så ska man veta att det ska man sen leva med under lång tid också om ­majoritetsförhållandena förändras.

Sverigedemokraterna har i många fall röstat med regeringens förslag, ser du någon möjlighet att samarbeta med dem?

– Vi behöver inte deras aktiva stöd. Det enda sättet vi kan förlora på är att Jimmie Åkesson och Håkan Juholt röstar tillsammans. Jag sa till svenska folket att vi skulle politiskt isolera SD från inflytande. För att visa det har jag slutit en överenskommelse med MP om asyl- och migrationspolitiken. Det är det enda område där SD vill ha inflytande. Det finns en mycket tydlig taktik. Man erbjuder kohandel i utbyte mot att försvåra och försämra och ge sig på människor med annan etnisk bakgrund än svensk.

– Vi har givit vårt besked och vi fullföljer det. Men om då Håkan Juholt öppnar dörren, i skarp kontrast till det Mona Sahlin sa, och mixar och tricksar för att lägga upp möjligheten för SD att ansluta sig via tillkännagivanden och massa saker som går långt bortom praxis. Ja, då lutar det mot att SD i alla fall får inflytande. Vi var många som lovade att SD skulle isoleras. Jag har fullföljt min del av avtalet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.