Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Reinfeldt lägger skulden för svaga skolresultat på S

Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt. Foto: Jessica Gow/TT

Moderaterna lägger all skuld för de fallande skolresultaten på Socialdemokraterna. ”Det är viktigt att vi tar diskussionen utifrån detta”, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Moderata skolpolitiker och kommunalråd från hela Sverige träffades i riksdagen i går för att diskutera strategin på skolområdet, en av de frågor som väntas dominera årets valrörelse.

Regeringen har det senaste året tappat mark i skolfrågan. Läget för alliansen försämrades ytterligare när den stora Pisa-undersökningen före jul visade att skolresultaten bland svenska elever sjunker.

Ett av huvudargumenten i valårets skoldebatt blir att ansvaret för de sjunkande skolresultaten ligger hos Socialdemokraterna och inte hos alliansregeringen som innehaft regeringsmakten i åtta år i höst.

– Pisa mätte årskurs nio-elever i ett test som gjordes i mars 2012. De eleverna är de sista som går helt och hållet efter den gamla grundskolans läroplan. De har alltså inte mött någon av alliansens reformer, sade Fredrik Reinfeldt i sitt tal.

Statsministern menar att det finns en rad argument för att skolan är på rätt väg, trots sjunkande resultat.

– Vi har sett i föräldraenkäter att förtroendet för skolan är högt och möjligen stiger. Vi har sett att trycket på att bli lärare nu växer. Jag är övertygad om att de reformer som huvudsakligen kom på plats 2011 och 2012 kommer att verka i rätt riktning, säger Fredrik Reinfeldt till DN.

Den andra moderata linjen under valrörelsen blir att betona kunskaper i stället för resurser. På det temat kommer ledande moderata företrädare resa runt i landet och kampanja under våren.

– Pisa visar att eleverna har lämnats för ensamma med sin kunskapsutveckling och lärarna har skjutits åt sidan. Det är där vi måste hitta svaren snarare än i resursfrågor eller när det gäller skolval. Snarare har vi haft en resursutveckling som varit positiv, menar Fredrik Reinfeldt.

Tidigare har Folkpartiet fått sköta alliansens skolpolitik. Den tiden är nu över.

– Jag leder ett parti som har ambitionen att kunna svara på alla frågor, säger Reinfeldt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.