Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Reinfeldt meddelar sin avgång i känslosamt tal

Moderaterna gör sitt sämsta valresultat med Fredrik Reinfeldt som partiledare. I samband med ett känslosamt avskedstal avgick Reinfeldt som såväl statsminister som partiledare för Moderaterna.

Moderaterna fick enligt de röster som var räknade när den här tidningen gick i tryck strax över 23 procent. Redan kort efter att SVT:s vallokalsundersökning presenterades strax efter klockan 20 på söndagen, där M fick 22,8 procent, konstaterade partisekreteraren Kent Persson att alliansen var besegrad, givet de siffror som fanns då.

– Det är en besvikelse. Vi hade siktat högre från Moderaterna. Och vi hade också som allians siktat på att vi skulle kunna bli återvalda och det lyckas vi inte med.
– Nu har vi kommit mycket närmare och minskat gapet, det har vi gjort genom att kämpa hårt, kämpa tappert. Men det räckte inte hela vägen, sade han.

Kent Perssons dystra ord speglade stämningen på Moderaternas valvaka. De moderata statsråden höll en låg profil och bland de minglande M-medlemmarna var stämningen dämpad.

Strax efter klockan 23 äntrade statsminister Fredrik Reinfeldt valvakescenen för att tala till sina partimedlemmar. Beskedet att han inte bara avgår som statsminister utan även som partiledare kom som en chock för de flesta i lokalen.

– Vi nådde inte enda fram. De rödgröna har nu fler mandat än alliansen och vi kommer hålla vad vi har sagt. Därför kommer jag i morgon lämna in min och regeringens avskedsansökan, sade en märkbart rörd Fredrik Reinfeldt.
Publikens svar blev ett enhetligt och besviket ”nej!”

Att Moderaterna och alliansen skulle få det svårt att vända den negativa trend som har präglat hela valrörelsen slog bedömare fast tidigt. Ändå har en viss upphämtning gått att skönja i den sista veckans opinionssiffror då det har pekat uppåt för alliansregeringen. I DN/Ipsos låg dock Moderaterna kvar på låga 21,7 procent två dagar före valet, en trend som alltså i stora drag höll i sig hela vägen fram till valet.

Utrikesminister Carl Bildt sade sent igår att Sverige nu går mot besvärliga tider.
– Det är ett ytterligt besvärligt läge vad gäller regeringsutövande. Det är en förfärande situation med 13 procent för Sverigedemokraterna. De rödgröna är inte ens i närheten av riksdagsmajoritet.

– Nu står vi inför några besvärliga veckor och en besvärlig höst. Partiordförandeskiftet ligger någon gång första hälften nästa år, säger Carl Bildt.

Hade Fredrik Reinfeldt berättat för dig innan att han skulle avgå?

– Det talar jag inte om.

Hur påverkar detta situationen efter valet. Nu råder det i alla fall inga tvivel om att Reinfeldt inte kommer hålla sig kvar vid regeringsmakten?

– Nej, det går ju inte i detta läge. Det är som jag sade tidigare ett väldigt besvärligt läge. Jag vet uppriktigt sagt inte. Teoretiskt sett kan de bilda en S+MP-regering eller med V. Men går det att regera landet? frågar sig Carl Bildt.
Andra vice partiordförande, Beatrice Ask, var även hon precis som flera andra moderater märkbart tagen efter beskedet.

– Det är naturligtvis väldigt beklagligt men jag vill inte kommentera det ytterligare just nu, sade hon och slog fast att det nu kommer kallas till en extra partistämma i Moderaterna.

– Det finns regler för sådant här.

De dryga 23 procent som Moderaterna hade igår kväll tyder på att  Fredrik Reinfeldt gjorde sitt sämsta val någonsin som partiledare. Inte sedan 2002, under Bo Lundgrens tid som partiledare, har Moderaterna lyckats övertyga så få väljare. Beatrice Ask förklarar å sin sida nedgången med att det är svårt att vinna regeringsmakten generellt. Och när man som parti ställs inför utmaningen en tredje gång vinna är uppgiften betydligt svårare, menar hon.

– Vi gjorde en väldigt stark valrörelse förra gången och fick ett resultat som var historiskt högt. Det är klart att det då finns fallhöjd.

Bland valarbetare och partimedlemmar fanns flera av de moderata statsråden. Även före detta ministrar som förra biståndsministern Gunilla Carlsson. Hon menar att Moderateras nedgång till stor del är väntad.

– Jag har varit med sedan 1985 och de senaste två valen har vi haft historiskt höga siffror. Med så många partier och bära regeringsmakten, att tro att det är lätt att få 30 procent då har man inte sett matematiken.

– Vi har haft en gedigen och ambitiös valrörelse men det har varit i motvind, säger hon.
Statsminister Fredrik Reinfeldt lämnade ingen kommentar till medierna på plats.

Fakta: Moderaterna

Var: Clarion sign, Stockholm
Hur många: 400 personer
På tallriken: Minihamburgare med pulled pork samt clubsandwich med rökt lax. Vegetariska vårrullar med samosa.
I glasen: Vitt och rött vin. En och annan Carlsberg-öl.
Stämningen: Dämpad
Varför: Varför Moderaterna gör sitt sämsta val sedan 2002 förklaras framför allt med att det är tufft att bära regeringsmakten. Åtminstone om man frågar de Moderata statsråden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.