Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Reinfeldt och Löfven i teveduell

Regeringens planerade skattesänkningar nästa år präglade den första duellen mellan statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) i SVT:s Aktuellt på måndagskväll.

Efteråt höll Löfven fast vid att Socialdemokraterna kan tänka sig att fälla den extra skattesänkningen för högavlönade ihop med Sverigedemokraterna. 

– Vi lägger ett utskottsinitiativ, hur nu det kommer att se ut, tillsammans med två andra partier. Och vill då Sverigedemokraterna, så … Det är vi som lägger initiativet. Då vet vi inte hur det slutar, men vi måste kunna stå för vår politik, sade Stefan Löfven.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, som själv är beroende av SD:s stöd för att få igenom ett femte jobbskatteavdrag, avstod från att anklaga de rödgröna för att vara på väg att samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Riksdagen får fatta sina beslut. Vi har lagt fram den politik vi gick till val på och som vi tror på, sade statsministern till DN.

Reinfeldt attackerade Löfven med att S ville ha 30 miljarder i ökade skatter och ökade bidrag och att Löfven inte ville berätta om detta. Löfven svarade med att regeringen inte kan finansiera sina skattesänkningar.

– Ni lånar till skattesänkningar och du har fått ut mer än 2,5 gånger mer i skattesänkning än en sjuksköterska, det är din politik, sa Löfven med adress till Reinfeldt.

Reinfeldt menade att "människor kan räkna" och ifrågasatte S medan Löfven undrade varför man ska lägga 15 miljarder varje år på dåliga satsningar syftande på det femte jobbskatteavdraget.

– Arbetslösheten är högre, ungdomsarbetslösheten är högre, långtidsarbetslösheten är högre än när du tillträdde, sa Löfven som upprepade detta vid en rad tillfällen under debatten.

– Vi behöver lägga skattesänkningspengarna på jobb. Det finns inga genvägar i en global ekonomi.

Reinfeldt kontrade med att sysselsättningen ökat med 200.000 personer.

– Vi har dessutom högre sysselsättningsfrekvens för kvinnor.

Löfven ville satsa på utbildning till dem som står utranför arbetsmarknaden. Reinfeldt sa att det ger fler jobb om man får mer i plånboken genom skattesänkningar.

Båda var överens om att de svenska eleverna visar allt sämre resulat men båda skyllde på varandra. Löfven pratade om sju år av sjunkande resultat medan Reinfeldt försvarade sig med att det var 20 år av sjunkande resultat.

Reinfeldt ville se fler lärningsutbildningar som han såg som en av vägarna in för unga i arbetslivet.

– S har närmat sig vår syn på skolan men med V och MP så har Löfven inget regeringsalternativ för att ge en sådan skola, sa Reinfeldt.

–  Jag tycker att du ska vara försiktig med vad som är ett regeringsalternativ, den senaste mätningen visade att vi ensamma har mandat nog, sa Löfven.

Lärarna måste få mindre klasser att arbeta med menade Löfven. Något som han inte ansåg att regeringen har plats för i sin budget.

– Vi satsar på att minska klasserna, sa Löfven.

Tidigare under måndagen presenterade regeringen sitt förslag på ett femte jobbskatteavdrag och en höjning av brytpunkten för statlig skatt som skulle ge en extra skattesänkning på några hundralappar i månaden för inkomster över 36 000 kronor.

Men mot höjningen av brytpunkten tänker oppositionen göra motstånd.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet meddelade att de kommer att ta ett utskottsinitiativ i riksdagen för att stoppa jobbskatteavdraget och höjningen av brytpunkten. Utspelet är de tre rödgröna partiernas första gemensamma initiativ på flera år. 

Jobbskatteavdraget har stöd av Sverigedemokraterna och kommer därför att gå i genom. Partiet är däremot, precis som resten av oppositionen, emot en höjning av brytpunkten. 

Om frågorna behandlas tillsammans kommer de rödgröna partierna inte att få med sig Sverigedemokraterna. Delas de upp är SD dock villiga att hjälpa till att stoppa höjningen av brytpunkten. 

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson säger att den rödgröna oppositionen ännu inte bestämt sig för om jobbskatteavdraget och höjningen av brytpunkten ska behandlas tillsammans eller separat. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet tycker att jobbskatteavdraget och höjningen av brytpunkten ska behandlas var för sig. 

Socialdemokraterna har inga betänkligheter kring att stoppa delar av skattesänkningarna med hjälp av Sverigedemokraterna.

– Här har vi varit tydliga hela vägen. Vi lägger våra förslag i riksdagen oavsett hur Sverigedemokraterna röstar, säger Magdalena Andersson. 

Det är ännu oprövat i riksdagen om inkomsterna i budgeten på samma sätt som utgifterna omfattas av budgetlagen. För två år sedan var frågan aktuell, men prövades aldrig i ett skarpt läge eftersom regeringen den gången drog tillbaka det femte jobbskatteavdraget med hänvisning till konjunkturen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.