Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Reinfeldt ombildar regeringen

Statsminister Fredrik Reinfeldt har bestämt sig för att göra förändringar i regeringen. Centerpartiets nya ledare Annie Lööf väntas få en ministerpost.

Fredrik Reinfeldt (M) presenterar den nya regeringen på en presskonferens i dag klockan 11.00.

Att regeringen ombildas var väntat efter att Centerpartiet bytt partiledare. Annie Lööf tog över C-rodret efter Maud Olofsson för en vecka sedan. Lööf har deklarerat att hon också vill ha en statsrådspost.

Detta innebär säkerligen också att Maud Olofsson lämnar regeringen där hon har suttit som näringsminister. En möjlighet är att Lööf tar över denna stol. Centerns nya ledare har dock pekat ut miljöpolitiken som avgörande för partiets framtid, vilket tolkats som  att hon snarare siktat på att bli chef för miljödepartementet.

Utöver Olofsson har Centern haft tre ministrar i regeringen: Eskil Erlandsson (jordbruk), Anna-Karin Hatt (IT-frågor) och Andreas Carlgren (miljö). Erlandsson beskrivs som mycket populär i partiet och sitter troligen kvar. Anna-Karin Hatt var Lööfs rival om partiledarposten men blev vice ordförande i den nya partiledningen. Hennes position anses också säker.

Återstår Andreas Carlgren som kanske får lämna över till Lööf. En som nämnts som möjlig efteträdare till Maud Olofsson som näringsminister är EU-parlamentarikerna Lena Ek.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån TT rör dagens förändringar bara de centerpartistiska statsråden.

Mer inom kort.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.