Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Reinfeldt: Regeringen har fullföljt överenskommelsen med MP

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) anser att regeringen har fullföljt överenskommelsen med Miljöpartiet om vad ”synnerligen ömmande omständigheter¥” för att få stanna i Sverige innebär. Därmed fick MP-ledningen som hotat att spräcka den migrationspoltiska överenskommelsen inga nya besked på tisdagen.

MP-ledningen med språkröret Gustav Fridolin i spetsen inväntar ett definitivt besked från regeringen om det är uteslutet att fler sjuka och barn än vad som är fallet i dag ska betraktas som ”synnerligen ömmande” skäl för att få stanna i landet.

I den migrationspolitiska uppgörelsen från 2011 kom regeringen och MP överens om en översyn om det skett en förskjutning av praxis för vilka fall som omfattas av den omtvistade formuleringen. Översynen gjordes i fjol, men MP och regeringen är oense om vilken slutsatserna.

– Det har gjorts en översyn av synnerligen ömmande skäl där vi kom fram till att någon stor praxisförskjutning inte har skett. Det var det som stod i överenskommelsen att vi skulle göra, säger Fredrik Reinfeldt till DN i riksdagen på tisdagen.

Så det blir inga nya besked på den punkten?

– Sedan har vi gemensamt att vårda överenskommelsen. Men det är vår uppfattning att det som står i överenskommelsen har vi gjort och vi har inte funnit någon praxisförskjutning som det uttryckts oro för. Därmed har vi fullföljt överenskommelsen i denna del, säger Fredrik Reinfeldt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.