Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 01:37 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/reinfeldt-sparkar-minister/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Reinfeldt sparkar minister

Statsminister Fredrik Reinfeldt möblerar om i regeringen. Biståndsminister Gunilla Carlsson får gå. Helt ny i regeringen är moderaten Elisabeth Svantesson.

Hillevi Engström blir ny biståndsminister. Hon ersätts som arbetsmarknadsminister av Elisabeth Svantesson.

Reinfeldt meddelade förändringarna när han på tisdagen gav sin regeringsförklaring i riksdagen. Såväl Carlsson som Engström och Svantesson kommer från Moderaterna.

Elisabeth Svantesson, riksdagsledamot från Örebro län, är helt ny som statsråd. Hon har fram till nu varit ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Svantesson uppger på sin hemsida att hon är licentiat i ekonomi och skrev sin avhandling om den kommunala introduktionens betydelse för nyanlända invandrare.

Gunilla Carlsson har varit biståndsminister ända sedan den borgerliga Alliansens valseger 2006. Dessförinnan var hon EU-parlamentariker 1999-2002 och därefter riksdagsledamot. Carlsson är dessutom andre vice ordförande i Moderaterna.

Hillevi Engström som tar över Gunilla Carlssons jobb på utrikesdepartementet blev arbetsmarknadsminister 2010. Under sin tid i riksdagen 2002-2010 var hon bland annat ordförande i arbetsmarknadsutskottet och ledamot i justitieutskottet. Hon är till yrket polis.

Statsminister Reinfeldts besked om förändringarna i regeringen kom som en överraskning eftersom han tidigare signalerat att något sådant inte var aktuellt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.