Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Reinfeldt: Valet av Juholt är modigt

Så här reagerar en del politiker på förslaget om Håkan Juholt som ny socialdemokratisk partiledare.

FREDRIK REINFELDT, statsminister och partiledare Moderaterna:

– Längtan att gå vänsterut fällde avgörandet, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) om förslaget att Håkan Juholt ska leda Socialdemokraterna.

Reinfeldt säger att valet är modigt, eftersom Sverige har två 30-procentspartier.

– Moderaterna betonar förnyelse och att utvecklas med samhällsförändringar och nu ser Socialdemokraterna ut att välja en partiledare som aggressivt talar emot idéer om förnyelse, säger Reinfeldt, och tillägger att Juholt till och med använt svordomar i sammanhanget.

 

VERONICA PALM, Socialdemokratisk riksdagsledamot:

– Det känns väldigt, väldigt skönt med en enig valberedning, det bådar gott. Partiet har varit lite jobbigt ett tag. Det jag tror vi behöver är ett slut på att tänka höger/vänster, vem tycker si och vem tycker så. Det viktigaste är att få en partiledning som alla kan ställa upp bakom. Om inte vi klarar av det, hur ska vi annars kunna få väljarnas förtroende att styra landet? 


Vilka är hans styrkor?

– Han är tuff, och djupt förankrad i de socialdemokratiska värderingarna, frihet, jämlikhet och solidaritet. Han bar inget operativt ansvar vid varken det här valnederlaget eller det förra. Han har ingen lojalitet mot partistrukturen, snarare mot partiets politik och idéer. Och det tror jag är viktigt. Sen är han jäkligt rolig och det skadar inte politiken. Det är inte alla som är det.


Talar det emot honom att han är en förhållandevis okänd politiker
?

– Mja, eller nej det tror jag inte. Han är okänd av den breda allmänheten däremot är han känd inom partiet, det gör att ganska många snabbt kan bära ut honom till medborgarna. Alternativet hade varit att välja någon känd från Göran Perssons regering, men det hade inte gett samma förnyelse åt partiet.

 

THOMAS ÖSTROS, ekonomisk-politisk talesman och Juholts huvudkonkurrent:

– Det är mycket bra att valberedningen nu har kommit med sitt förslag. Båda är alldeles utmärkta personer och de kommer att bli utmärkta i partiledningen, säger Thomas Östros (S), vice ordförande i finansutskottet och Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson.

Östros var en av huvudkandidaterna till posten som ny S-ledare vid sidan av bland annat Håkan Juholt.

– Nu behöver partiet samla sig, tillägger Östros.

Han hoppas själv kunna fortsätta medverka i sin nuvarande roll i partiet framöver, även under den nya ledningen.

– Jag är folkrörelsemänniska. Jag kommer att jobba för partiets värderingar så länge jag har väljarnas förtroende.

Han vill inte spekulera i vilka skiljelinjer det kan bli mellan den nya partiledningen och Socialdemokraterna under Mona Sahlins ledning.

– Det måste de själva få forma. Vi andra i partiet kommer alla vara med och hjälpa till och stödja dem i det arbetet. Nu är det viktigaste att partiet samlar sig och formerar sig. Nu ska vi använda kongressen som avstamp för att utveckla partiet, säger han.

Östros var utbildnings- respektive näringsminister i Göran Perssons regering 1998–2006. Han var även nära lierad med Mona Sahlin.


LARS OHLY, partiledare Vänsterpartiet:

– Jag har inte haft så mycket med honom att göra, men de senaste fyra dagarna har vi varit på en resa tillsammans i Afghanistan och vi har lärt känna varandra rätt bra. Han är en öppen, trevlig person som dessutom snarast hör hemma i en socialdemokratisk tradition som partiet i vissa delar varit på väg bort från, säger Lars Ohly.

Innebär det något politiskt att ni klaffar personligt?

– Juholt finns det inga svårigheter att umgås med, inga trösklar mellan oss, och det är aldrig dåligt att man har bra kontakter, men det hade jag med Mona Sahlin och Göran Persson också. Men vad gäller exempelvis ett nytt samarbete tror jag att vi alla tre har dragit slutsatsen efter valet att de egna partierna behöver profilera sig.

Ni måste ju ha diskuterat politik. Vad säger du om hans?

– Vi har diskuterat ganska mycket, men man vet ju ganska väl var olika personer står politiskt. Men Håkan Juholt överraskade mig i någon mån i Afghanistan genom att han var ganska tydligt emot exempelvis vinster inom vårdföretag och skolor – en position som ju Socialdemokraterna tidigare inte varit särskilt tydliga i.

 

GUDRUN SCHYMAN, Feministiskt Initiativ:

– Jag känner inte honom som person. Jag har aldrig samarbetet med honom. Men det verkar finnas någon form av tradition inom S som säger att tystnad lönar sig. Han har ju inte funnits med i debatten och inte skrivit eller sagt något – mig veterligen – om vad han skulle vilja. Han har inte synliggjort sig för de S-väljare som sen förväntas välja honom.

I vilken riktning tror du att han kommer att föra S?

– Jag har ingen aning, för jag har ingen bild av honom. Jag har sett honom skymta i rutan som försvarspolitiker, där har han inte varit särskilt radikal enligt mitt sett att se.

– Jag har sett på twitter att han tydligen är trevlig.


ILMAR REEPALU, kommunalråd i Malmö:

– Ett utmärkt förslag, det är en person som är välkänd i partiet. Jag har träffat honom många gånger. Han är en klok person och en kompetent talare som jag har stort förtroende för. Det känns som att vi nu gör växlingen efter valförlusten 2006 på riktigt. Även förslaget till partisekreterare, Carin Jämtin, känns rätt. Hon kan kommun- och region, liksom rikspolitik.

Vilken är den viktigaste frågan för en ny partiledning?

– Att bli tydlig i politiken. Att visa vad solidaritet innebär för vårt samhälle och internationellt. Man bygger inte politik genom att känna hur vinden blåser i en viss fråga just nu. Politik måste byggas på grundläggande värderingar.

 

ANDERS LAGO, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje:

– Jag har inga kommentarer. Jag befinner mig utomlands och har inte diskuterat frågan med mina kolleger.

SOFIA ARKELSTEN, partisekreterare Moderaterna:

– Jag tolkar det som ett tydligt steg åt vänster för socialdemokratin, men jag har stor respekt för att de efter en så lång och svår process funnit kandidater till de två posterna. Det betyder att en tid av brist på politik och ledarskap förhoppningsvis är slut, och det är bra, bra för Sverige.

Vad tänker du om Carin Jämtin som kollega eller konkurrent?

– Det är intressant. Vi känner ju varandra från miljöpolitiken och hon är en väldigt engagerad politiker. Vi ser samma utmaningar i bistånds- och klimatfrågor, men vi har förstås helt olika lösningar. Jag uppfattar henne som ganska v'änster i de frågorna.

Så ni har ingen privat relation som den beskrivs mellan Bildt och Schyman?

– Hahaha! Nej, det har vi inte, men det får vi säkert.

JIMMIE ÅKESSON, partiledare Sverigedemokraterna:

Åkesson säger att Håkan Juholt som partiledare inte påverkar SD så mycket. Detta trots att Sverigedemokraterna ofta kallat Mona Sahlin för sin bästa valarbetare och utpekat henne som företrädaren för allt det som SD är helt emot.

– Han har en annan profil än Mona Sahlin, men han står på samma kant som henne i invandrings- och integrationsfrågor, säger Åkesson.

– Men han har inte låst sig lika hårt med kategoriska uttalanden om oss som Mona Sahlin har gjort, säger Åkesson som tror att Moderaterna kommer att påverkas mest om Juholt installeras, enbart själva partiledarbytet kan gynna S.

MAUD OLOFSSON, partiledare Centerpartiet:

Jag tycker att det är ett överraskande val. Han är en trevlig person, men det jag kan tycka är tråkigt är att Socialdemokraterna inte klarar av att välja en kvinna. Nu är man tillbaka i att männen styr, säger Centerledaren Maud Olofsson.

Det spelar roll för hur man bedriver politiken, framhåller hon.

– Och jag har ingen känsla av att Juholt har varit den mest framträdande när det gäller jämställdhetsfrågorna, säger hon.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.